Avstängt: Här får inga fordon köra

Hamnplanen i Gamleby har stängts av för all sorts fordonstrafik med grindar och skyltar. Beslutet gäller tillsvidare.

Här är det inte tillåtet med fordonstrafik längre.

Här är det inte tillåtet med fordonstrafik längre.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-09-29 19:00

Det område som är avstängt är ytan bakom silobyggnaden och fram till vattnet. I ena änden avgränsas det av en rad med hus.

Christer Ramström jobbar med trafik- och miljöfrågor på kommunens samhällsbyggnadsenhet. Han säger att det är markförhållandena som gör att de har stängt av området. Det är geotekniskt instabilt.

– Vi ska göra en geoteknisk undersökning. Innan resultatet av den är klart, motar vi Olle i grind och stänger av för all fordonstrafik.

I förslaget till fördjupad översiktsplan för Gamleby finns en geoteknisk rapport, som fokuserar på förhållandena i just hamnområdet.

En sak som tas upp där, är de brister som finns i kajkonstruktionen. Innan den har åtgärdats, avråder rapportförfattarna från all verksamhet i hamnområdet. Tung trafik bör inte heller tillåtas.

Om kajen inte åtgärdas, kommer den förr eller senare att rasa. Det kan leda till skred i området innanför kajen, vilket i sin tor kan göra att även byggnaderna där rasar.

– Ett åtgärdande av kajen har därför högsta prioritet, skriver rapportförfattarna.

Ur ett geotekniskt perspektiv anses det inte lämpligt att behålla befintliga byggnader i området. Risken är att pålarna på sikt mister sin funktion, vilket kan göra att byggnaderna rasar.

– Om den stora silobyggnaden rasar kan det leda till mycket stora konsekvenser, påpekar författarna.

Rekommendationen är att silon kontrolleras noga med tanke på framtida risker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om