Beslutet: Här är det nya äldreboendet

Starten har blivit lite försenad, men det ska inte inflyttningen bli. I december läggs grunden till trygghetsboendet i Gamleby.

Såhär ska det nya trygghetsboendet i Gamleby se ut.

Såhär ska det nya trygghetsboendet i Gamleby se ut.

Foto: Atrio Arkitekter

Gamleby2018-11-20 18:54

Platsen är den där högstadiet Åbyskolan en gång låg, intill Åby herrgård och ovanför Åbyängskolan.

Inte långt därifrån ska den nya hälsocentralen byggas, med särskilt boende ovanpå.

Det särskilda boendet får 70 platser och ersätter de befintliga äldreboendena i Gamleby: Hagnäsgården och Erneborg, som har 24 respektive 46 platser.

Ambitionen är att den här byggnaden ska stå färdig i slutet av år 2020. Men trygghetsboendet ligger tidigare i planeringen, och ska vara klart för inflyttning i december nästa år. Det berättar Rolf Johansson, projektledare på Bostadsbolaget.

– Vi hoppas att inflyttningen inte ska bli mitt i julfirandet, utan att den kan ske i första halvan av december, säger han.

Byggarbetsplatsen är inhägnad. Inhägnaden är ganska stor, eftersom den även omfattar den äldre byggnad som används som kontor under byggtiden, plus ytor för parkering med mera.

En del berg måste sprängas bort, innan det är dags att lägga grunden, vilket beräknas ske någon gång i december.

I mitten–slutet på februari nästa år kommer de betongelement som ska utgöra ytterväggar och mellanbjälklag i trygghetsboendet, som består av tre huskroppar.

Totalt blir det 20 lägenheter i det nya trygghetsboendet. Av dem är tolv stycken tvåor på 59 kvadratmeter och åtta stycken är treor på 74 kvadratmeter.

I anslutning till lägenheterna kommer det att finnas gemensamma utrymmen och en restaurang. Varje lägenhet har dessutom antingen en inglasad balkong eller en inglasad uteplats.

Trygghetsboende är vanliga lägenheter, fast med mer gemensamma utrymmen. För att bo i trygghetsboende måste minst en i hushållet ha fyllt 65 år.

Platsen för det blivande trygghetsboendet i Gamleby. I bakgrunden Åby herrgård.
Platsen för det blivande trygghetsboendet i Gamleby. I bakgrunden Åby herrgård.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om