Bra start för Vega i Tallship Race

Vega från Gamleby är enda svenska skeppet som deltar i årets upplaga av den internationella segeltävlingen Tall Ship Race.

Egil Bergström vid skonaren Vega.

Egil Bergström vid skonaren Vega.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-07-16 21:30

– Oj, nu ligger Vega nia. I början ledde vi vår klass.

Eldsjälen Egil Bergström bevakar fartygets framfart med hjälp av datorn hemma i Gamleby. Vega, och de andra fartygen, har seglat drygt halva första etappen av tävlingen. I lördags startade man i engelska Sunderland med Esbjerg i Danmark som etappmål.

Den tredje augusti är beräknad målgång för den andra och sista etappen i holländska Harlingen.

Det återstår att se om Vega från Gamleby har återtagit sin tätposition sedan dess. Enligt Egil Bergström handlar tävlingen långt ifrån bara om att vinna.

– Tallship race är ett fredsprojekt, och har till och med nominerats till Nobels fredspris, berättar han.

De deltagande fartygen ska utöver den ordinarie besättningen ta emot ett antal trainees. Hälften av dem ska vara i åldrarna 15 till 25 år, och av olika nationaliteter. Tanken är att ungdomarna ska lära sig att samarbeta, och knyta vänskapsband över nationsgränserna.

Vega har en fin meritlista från tidigare år i Tall Ship Race med segrar 2014 och 2016. Skonaren Vega är över 100 år gammal, och verksamheten drivs genom en stiftelse. Egil Bergström hoppas att en framgångsrik tävling kan ge skeppet ytterligare uppmärksamhet. Det skulle underlätta jakten på sponsorer. Verksamheten befinner sig i ett generationsskifte och man försöker hittar former för att driva verksamheten vidare i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om