De bygger sig varsin sportbil

I ett garage i Gamleby pågår ett annorlunda bilbygge. Det är Christer Ählman och Hasse Dahlström som bygger varsin AC Cobra.

Christer tillverkar ett fäste för bränslepumpen, en av många konstruktioner som måste kluras ut.

Christer tillverkar ett fäste för bränslepumpen, en av många konstruktioner som måste kluras ut.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2019-02-25 19:30

Sportbilen AC Cobra tillverkades under åren 1962–68. Hjärnan bakom var Carroll Shelby, som hade en dröm om att bygga världens snabbaste sportbil.

Och nu gör alltså Christer och Hasse i Gamleby varsin kopia av den berömda bilen med sin starka V8-motor.

– Vi var på en fest tillsammans, och kom på att vi skulle bygga varsin bil, berättar Christer.

Det hade kunnat stanna vid en vild idé, men så blev det alltså inte. De motorintresserade kompisarna startade sitt projekt hösten 2016 och nu börjar de se ljuset i tunneln.

Målet är provkörning i maj. Sedan siktar de på Locknevi Classic Motor Show och Sportbilsdagen i Västervik, för det här är inga bilar som ska stå och samla damm i ett garage.

Under arbetets gång görs flera besiktningar av Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation, som kollar så att allt ser bra och säkert ut.

För Hasse och Christer har projektet varit en spännande utmaning, då det inte finns några ordentliga ritningar att utgå från. Många konstruktioner måste uppfinnas

– Det får man fundera ut på nätterna, hur man ska lösa, eller så går man en runda, säger Christer.

Vissa delar är nya. Andra är gamla, men renoverade. Christer och Hasse tipsar andra fordonsbyggare att göra som de, och bygga tillsammans. Då kan man peppa varandra. Det minskar risken för att man ska ge upp.

– Jag trodde att det skulle gå fortare. Samtidigt har det varit roligt att hålla på och vi har lärt oss mycket, säger Hasse.

Det är bara på ratten och växelspaken som man kan se vilket märke det är.
Det är bara på ratten och växelspaken som man kan se vilket märke det är.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!