De hjälper sjuka hundar och katter

Hos Distriktsveterinärerna i Gamleby är det full fart mest hela tiden. Det är en strid ström av främst hundar och katter som får hjälp med allt från vaccinationer och tandrengöring till ormbett och skador.

Det är spännande att vara hos veterinären, tycker valparna, tycker valparna, som trängs om uppmärksamheten.

Det är spännande att vara hos veterinären, tycker valparna, tycker valparna, som trängs om uppmärksamheten.

Foto: Anna Persdotter

Gamleby2019-09-07 18:00

Distriktsveterinärerna finns över hela landet och är en del av Jordbruksverket. Tanken är att det ska finnas en garanti för att det finns veterinärer tillgängliga dygnet runt, året om.

– Här i Gamleby har vi väldigt mycket smådjur och så har vi en veterinär i fält för akutjobb, som sjuka kor, grisar och får. Men vi har inte jättemycket fältjobb, så den tjänsten delar vi med Vimmerby, berättar Annelie Pettersson, djursjukskötare hos Distriktsveterinärerna i Gamleby.

Det finns alltid beredskap för akutfall, däremot kan de inte ha djur inlagda dygnet runt.

– Om det kommer en sjuk hund, som behöver dropp, kan den vara inlagd över dagen, men inte över natten. Eftersom vi är en statlig verksamhet ska vi inte konkurrera med privata djursjukhus, säger Annelie.

I Gamleby arbetar tio anställda, veterinärer, djursjukvårdare och djurvårdare och även en filial i Västervik som är öppen två dagar i veckan. Och precis som man kan tänka sig så är det fullt av hundar i personalrummet. Här ligger till exempel djursjuksköterskan Malin Winells tervueren och sover under hennes skrivbord.

I rummet bredvid hänger borderterrierhundarna Madde och Kelly, som blir överlyckliga när de får besök.

Den här dagen en tandvårdsdag för Annelie och veterinären Hanne Fölling Barck. Det betyder att de tar emot hundar och katter på löpande band för tandvård.

– Alla hundar behöver tandvård, men hur mycket beror på hur mycket hundägaren kan göra själv. Fungerar det att borsta tänderna på hunden kanske de inte behöver komma in alls, en del rekommenderar vi att komma in vartannat år, andra flera gånger om året, förklarar de.

För att kunna rengöra en hunds tänder måste den oftast sövas och Annelie, som är utbildad narkossköterska, sköter den biten, medan Hanne drar ut tänder om det behövs, och de hjälps åt att få bort tandsten, något som de gör med hjälp av en ultraljudsmaskin.

Bäst är personalen här på just hundar och katter, berättar Annelie.

– Däremot är vi inte så duktiga på fåglar och kräldjur, så om någon ringer om det så hjälper vi till i den mån vi kan.

Om det står klart att djuret kommer behöva läggas in hänvisar de direkt till djursjukhus.

– Men ofta tar vi in för en första bedömning.

Däremot tar de inte emot några vilda djur.

– Det vi kan göra i så fall är avlivningar. För att ta hand om vilda djur krävs speciellt tillstånd från länsstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!