"Det är inte egoistiskt att be om hjälp"

Den nationella anhörigveckan har i Gamleby uppmärksammats med en träff för anhörigvårdare. Många vet inte vilken hjälp de kan få.

Tiina Tall, Lisa Härnström och Ellen Ottosson vill lyfta fram det arbete som utförs av de anhöriga och vilken hjälp det finns att få.

Tiina Tall, Lisa Härnström och Ellen Ottosson vill lyfta fram det arbete som utförs av de anhöriga och vilken hjälp det finns att få.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-10-05 08:00

Tiina Tall och Lisa Härnström läser båda till specialistundersköterskor. Biträdande områdeschef, Ellen Ottosson, säger att de har varit drivande, när det gäller att få med Gamleby i den här nationella anhörigveckan.

På onsdagskvällen hade de en träff för anhöriga på Erneborg i Gamleby. Det kom 40 personer. Många känner inte till vilka möjligheter det finns att få stöd och avlastning, om man vårdar en närstående hemma.

Kommunen har till exempel något som heter avlösarservice. Den är behovsprövad, men kostar ingenting för den enskilde att använda sig av. Avlösarservice innebär att man under maximalt tio timmar per månad kan få hjälp av hemtjänsten, om man vill resa bort några timmar eller till exempel gå till frisören och inte kan lämna den som är sjuk ensam.

Om man vårdar någon som annars skulle haft rätt till hemtjänst, finns det möjlighet att få ett anhörigvårdsbidrag.

En annan typ av avlastning kan det vara om den som är sjuk kan vara med i en dagverksamhet. Det finns också flera typer av boenden, som den sjuka kan bo på tillfälligt. Till exempel växelboende.

Ellen Ottosson säger att de får många samtal från anhöriga som har det tufft. De drar sig in i det längsta för att söka hjälp.

Lisa Härnström och Tiina Tall tycker att man ska vara uppmärksam på hur man själv mår, och söka stöd, när man känner att man inte orkar. Många väntar för länge.

– Om den anhöriga mår bättre, mår säkert den som är sjuk bättre också, säger Lisa.

– Det är inte egoistiskt att be om hjälp, säger Tiina.

Ett stöd på det psykiska planet kan vara att gå till någon av de anhöriggrupper som finns. Röda Korset i Gamleby har sådana grupper, liksom kommunens anhörigkonsulent Margareta Eriksdotter. Det kan kännas bra att prata med andra, som har det likadant.

Tiina varnar för att man kan bli sjuk själv, om man inte tänker på sig själv. När en närstående blir sjuk, och kanske förändras i personligheten, blir mycket annorlunda. Det är inte bara den sjuka som ska tas omhand, utan även allt det som den närstående tog hand om, innan han eller hon blev sjuk.

När någon blir dement, kan det vara bra att söka hjälp tidigt, innan sjukdomen har pågått så länge. Då får den sjuka lite tid på sig att vänja sig vid det nya.

Det finns flera typer av stöd till den som vårdar en anhörig i hemmet.
Det finns flera typer av stöd till den som vårdar en anhörig i hemmet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om