Akzo Nobel lade ner. Butikslokal efter butikslokal gapar tom i centrum.
Det är lätt att få känslan att kommunens näst största ort, Gamleby, hamnat i en obeveklig, nedåtgående spiral.
På torsdagskvällen hade ett 50-tal företagare, fastighetsägare, kommunala tjänstemän och andra personer med intresse av utvecklingen i Gamleby samlats i Åby herrgård.
Där bjöds på en annorlunda, mer positiv bild av orten.
Befolkningsutvecklingen har hittills trotsat prognoserna. Istället för avfolkning har folkmängden ökat.
Trots butiksnedläggningar i Gamleby centrum så går servicenäringen i stort bra. Dagligvaruhandeln växer, och restaurang och kafénäringen har skjutit fart omsättningsmässigt.
Det planeras stora kommunala investeringar i Gamleby.
Under en tid har ett så kallat BID-projekt pågått med delar av Gamleby i fokus. BID är en modell för att analysera till exempel en stadskärna eller ett affärsstråk.
Per Sjöstrand som hållit i projektet presenterade ett antal slutsatser. När man intervjuat både Gamlebybor och besökare visar det sig att orten har styrkor. Det finns fortfarande ett bra serviceutbud, och centrum upplevs som mysigt.
Det finns förbättringsområden. Det handlar bland annat om att knyta ihop olika delar av centrum bättre, och att utnyttja de publikdragande evenemang som finns.
Ett mål med kvällen var att diskutera hur man ska gå vidare i arbetet. Hur skapar man nätverk som håller över tid? Som inte är beroende av en eller några få eldsjälar?