Det var Hushållningssällskapet Kalmar-Kronoberg-Blekinge som anordnade temadagen, som ägde rum på säteriet Nygård i Gamleby på torsdagen.
Skogsrådgivare Simon Halling Ekmåne inledde seminariet med en kort information om viltskador och de inventeringar som görs av detta.
– Det är en stigande trend på älgskador, enligt de inventeringar som har gjorts, och även skador av hjort på ungskog.
Temat för dagen var "Vilt och drönare", och en av de inbjudna talarna var Katrin Magnusson, som är drönaroperatör. Hon är även utbildad skogs- och trätekniker och använder drönare till olika slags inspektioner i skogen:
– Jag kan till exempel se hur kantzonerna ser ut, om jag har några vindfällen, om det är markberett överallt och om det är planterat överallt.
Vid föreläsningen berättade hon att en skogsägare kan spara 60 procent, i vissa fall ända upp till 80 procent, av tiden, genom att gå in med drönare först och titta.
Men det fungerar inte att bara använda drönare. Man måste också gå ut själv i skogen och se hur det ser ut med egna ögon. Det går inte att se allt med en drönare, bland annat beroende på vinkeln.
– Det är ett hjälpmedel, ingen ersättning, betonade Magnusson.
Anette Eilert pratade senare om inventering av klövvilt med drönare.
Just inventeringar var en fråga som återkom. Fredrik Zethraeus från Jägareförbundet gick igenom ett antal metoder för inventering av vilt, och varför man behöver ha koll på hur många djur det finns i markerna. Alla inventeringar passar inte till alla viltslag.
För älg kan inventering av spillningshögar ge en vink om hur många älgar det finns, men för rådjur är denna metod mindre bra, eftersom de gör mindre högar, som är svårare att se.
Dna-analys av spillning kan ge ett mycket exakt mått på antalet djur inom ett visst område.
Genom Skandobs kan privatpersoner själva bidra till inventeringarna genom att dokumentera spår av de fyra stora rovdjuren björn, järv, lodjur och varg. Det kan man göra via datorn eller en app i mobilen. Den som är rovdjursansvarig på länsstyrelsen får då ett mejl, och kan sedan åka ut och göra en kvalitetssäkring på plats.
Vid seminariet berättade också Torben Pedersen lite om Nygård, där huvudbyggnaden för tillfället håller på att renoveras. Den ska senare användas till gårdens jaktgäster och hyras ut för bland annat konferenser och bröllop.