Edda är en av få västgötaspetsar i Sverige

Labrador och schäfer är de två vanligaste hundraserna. Birgit och Karl-Erik Karlsson i Gamleby har en mer ovanlig ras, en västgötaspets.

Men det kanske är mer effektivt om jag skäller lite på dem?

Men det kanske är mer effektivt om jag skäller lite på dem?

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2019-01-11 10:00

Jordbruksverket har nu släppt sin årliga statistik över antalet hundar i Sverige och vilka raser som är vanligast.

När det gäller nyregistreringar stod labrador retriever för det största antalet i fjol och har så gjort sedan 2010, men om man ser till det totala antalet registrerade rashundar är den vanligaste svenska hunden en schäfer. Det fanns vid årets slut sammanlagt 30 182 registrerade schäferhundar i Sverige, vilket kan jämföras med 30 072 labrador retriever.

Västerviks kommun är, när det gäller de allra vanligaste hundarna, i stort sett en spegelbild av riket som helhet med ett stort antal schäfrar och labradorer.

Båda dessa hundraser toppar listan även i vår kommun, men här är labradoren lite vanligare.

Som god trea kommer golden retriever. Det fanns vid nyår 25 083 golden retriever i Sverige. Av dem bor 129 i Västerviks kommun.

Betydligt ovanligare är rasen västgötaspets, en gammal svensk hundras som fanns redan på vikingatiden. I hela Sverige finns bara 2 092 västgötaspetsar.

En av dem är Edda, nio år. Hon bor i en villa i Gamleby, tillsammans med sina ägare Birgit och Karl-Erik Karlsson. Edda är deras tredje västgötaspets.

Men egentligen skulle de inte ha någon mer hund, var tanken.

När de fick ta bort sin förra hund, som blev 14 år, kände makarna Karlsson att det skulle vara för jobbigt att börja om på nytt med en valp i deras ålder.

Samtidigt längtade de verkligen efter en ny hund. Så föddes tanken på att de kanske skulle kunna ta emot en vuxen omplaceringshund, och Birgit kontaktade Specialklubben för Västgötaspets, som förmedlar hundar som behöver ett nytt hem.

Den 8 november 2017 kom så Edda till dem.

Hennes förra matte hade dött och husse flyttat in på äldreboende. Birgit och Karl-Erik tycker att hon inrättade sig väldigt snabbt hos sina nya ägare, och de kan verkligen tipsa andra i deras situation att ta emot en omplaceringshund.

– Hon är nog den förståndigaste hund vi haft, säger Birgit och tittar kärleksfullt på Edda.

Vad är det bästa med den här rasen, tycker ni?

– Den är lätthanterlig och tillgiven, säger Karl-Erik.

Edda kommer ursprungligen från Pihlspetsens Kennel i Kristdala. Hon tillhör det fåtal västgötaspetsar som har lång päls. De flesta har ganska kort, men tät, päls.

Knappt hälften av alla västgötaspetsar föds med stubbsvans, som kan vara allt från drygt en decimeters längd till ingen svans alls. Edda är en av dem som fötts med stubbsvans.

Edda, som är nio år, är en omplaceringshund.
Edda, som är nio år, är en omplaceringshund.
Topplistan i Västerviks kommun

I Västerviks kommun är labrador retriever den vanligaste registrerade hundrasen, med 165 hundar, följd av schäfer, med 140 hundar.

Trea på tio-i-topp-listan kommer golden retriever, med 129 hundar. Sedan följer i tur och ordning, med antalet hundar inom parentes: border collie (107), wachtelhund (90), jack russel terrier (81), dansksvensk gårdshund (80), shih tzu (71), cocker spaniel (51) och chihuahua, långhårig (51).

Sammanlagt i Kalmar län fanns den 31 december förra året inte mindre än 28 557 hundar, varav 4 237 var hemmahörande i Västerviks kommun.

Källa: Jordbruksverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om