Strax efter klockan nio på förmiddagen körde de båda kockarna Veronica Hellgren och Inger Örnvall fram vagnen med alla rätter som skulle provsmakas.
Kommunens kostchef Gina Svensson berättar att kostrådet, där elever sitter med som representanter, har som mål att träffas fyra gånger per år. Varje gång har de provmakning av nya rätter.
Den här gången handlar det om att testa olika rätter som skulle kunna serveras vid klimatveckorna, vecka 13–15. Eventuellt kanske någon eller några av dessa rätter sedan får leva vidare på den ordinarie skolmatsedeln.
– Tanken är att vi framöver ska klimaträkna menyerna, så att vi kan se hur mycket koldioxid de släpper ut, säger Gina Svensson.
I flera av rätterna har nöt- och fläskkött bytts ut mot kyckling, av klimatskäl.
Varför använder ni inte naturbeteskött, som är bra för mångfalden i naturen?– Det beror på att vi inte har naturbeteskött i upphandlingen, säger Gina Svensson.
Julia Pettersson och Elin Karlsson från Ellen Keyskolan i Västervik var två av provsmakarna. De var inte översvallande entusiastiska, men Elin tyckte att lasagnen var god. Tummen ner blev det för bland annat pastasåsen med röda linser i.
Bland övriga rätter som avsmakades kan nämnas pastasås med kycklingfärs och rotfrukter samt rotfruktsmos och två kalla, gröna såser.
Gina Svensson tyckte mest om korvgrytan, som bestod av kycklingkorv.
– Den var väldigt god. Man tänkte inte på att det var så mycket rotfrukter i.