Fäller träden som är "omöjliga"

Eric Gustafsson i Gamleby jobbar med att ta ner "omöjliga" träd. Han beskriver sig själv som en trädnörd och motorsågsfantast.

Foto:

Gamleby2018-12-29 15:00

Det är nu ungefär tre år sedan som Eric startade sitt företag, Gamleby Specialträdfällning AB, tillsammans med en kompanjon.

Nu driver han företaget ensam. Vid behov – ganska ofta – tar han in extrapersonal.

Han samarbetar också med andra företagare, som Morgan Larsson i Sniperum, som brukar sköta bortforslingen av det som Eric sågar ner.

Just den här dagen är det en stor björk på Konvaljevägen i Gamleby som ska tas ner. Den står nära tomtgränsen och har med åren blivit ganska vidlyftig.

Eftersom det inte går att komma till med skylift, måste Eric klättra. Men det har han inget emot. Rep och sele och stegjärn på fötterna gör arbetet säkrare och lättare. Eftersom björken står som den gör, går det inte att fälla hela på en gång, utan den måste tas ner bit för bit.

Resterna ska huggas upp till ved. I uppdraget ingår också att spara en tre meter hög stubbe, där husägaren ska sätta tillbaka den holk som svartvita flugsnapparen brukar bo i.

Lösa problem är en av de saker som Eric tycker är roligast med sitt jobb. Han får ofta höra att det är omöjligt att ta ner ett visst träd, men så är det sällan.

Vilka träd är farligast?

– Skadade träd, som spruckit eller är rötskadade. Då måste man försöka förutse hur trädet ska bete sig och använda kranbil elller skylift.

Popplar är också luriga.

– Grenarna går lätt av. Det är ingen seghet i veden, utan mer som att böja ett knäckebröd, säger Eric.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om