Simons önskan: "En kall och blöt sommar vore jättebra"

Projektet "Stoppa borrarna" ska försöka begränsa angreppen av granbarkborre i södra Sverige. I Gamleby ska fällor ge information om läget.

Tre övervakningsfällor har satts upp på ett hygge utanför Gamleby, där det växer granskog intill.

Tre övervakningsfällor har satts upp på ett hygge utanför Gamleby, där det växer granskog intill.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2021-04-04 18:07

Simon Halling Ekmåne, skogsrådgivare på Hushållningssällskapet, berättar att de har satt ut tre övervakningsfällor för granbarkborrar. Med start den 9 april och fram till mitten av september ungefär ska fällorna kontrolleras varje vecka, för att se hur många granbarkborrar som samlats i dem. Skalbaggarna lockas dit av doftämnen, feromoner.

– Det här är för att göra en övervakning av populationen. Jag kommer att tömma fällorna varje måndag och sedan rapportera in till Skogsstyrelsen, säger Simon.

undefined
Simon Halling Ekmåne jobbar som skogsrådgivare.

Det är Skogsstyrelsen som leder det stora projektet, som löper under flera år och omfattar ett 20-tal myndigheter, företag och organisationer i Götaland och Svealand. Projektet innefattar bland annat kunskapsspridning, övervakning och inventering samt en bättre logistik.

När ska man börja titta efter granbarnborrar?

– När medeltemperaturen ligger på 18–20 grader, säger Simon.

Han berättar att skalbaggarna gärna söker sig till äldre granar, från 30 år och uppåt. Granar som planterats på tallmarker eller åkrar är mer känsliga för torka och löper större risk att angripas av granbarkborrar.

Det är omöjligt att redan nu säga hur mycket skog som kommer att angripas i år, men torrsomrar är aldrig bra.

– Det är vädret som styr. Om värmen dröjer, är det mindre risk att det blir två kullar. Granbarkborrarna är köldtåliga, men de kan inte föröka sig förrän det blir varmare. En kall och blöt sommar vore jättebra, säger Simon.

undefined
Här kan man se att det redan har fångats en del granbarkborrar i fällan.
Man måste titta till sin granskog då och då.
Man måste titta till sin granskog då och då.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om