Finslipning pågår inför konserten

Den gångna helgen repeterades det för fullt i Gamleby församlingshem. Snart stundar stor konsert för Gamleby vokalensemble och kören börjar hitta fram till målet.

Aron Nilsson (t v) är organist och körledare. Lennart Norén älskar körlivet.

Aron Nilsson (t v) är organist och körledare. Lennart Norén älskar körlivet.

Foto:

Gamleby2019-01-21 10:18

– Skitbra! Nu låter det! Hör ni det själva?

Orden är Aron Nilssons. Han är organist i Norra Tjust pastorat och leder entusiastiskt övningarna med Gamleby lokalensemble den här lördagen. Faktum är att han leder alla övningar med kören.

Han sitter vid pianot och dirigerar sångarna med rösten och pianot. 20 körsångare är på plats för att öva inför konserten man ska bjuda på. Den hålls tillsammans med kammarorkestern Camerata Nordica och några sångare till.

Sångarna sitter i en halvcirkel och övar stämmorna var för sig, baser, sopraner, tenorer och altar får växelvis vänta på sin tur. Skilda från helheten låter stämmorna så klart fragmentariska, men när kören kommer ihop och samövar händer det spännande saker. Allt lyfter.

– Sjung med riktning, ja uppåt ni vet, mot Gud, manar Aron Nilsson på sångarna. Skrattet är inte långt borta.

Det som övas är Michael Waldenbys "Juloratorium Opus 17". Det är sakralt och pampigt, i alla fall den del som övas när VT är på plats. Man behöver inte vara ens en gnutta religiös för att ryckas med, trots att det ännu fattas både instrument och passande kyrklig inramning.

Aron Nilsson berömmer gruppen. När han inte är helt nöjd låter han glad ändå. Skrattar gör man ofta och gärna. Att sjunga i kör är medryckande. Det vittnar i alla fall Lennart Norén om. Han är veteran i ensemblen. Han älskar körsång och umgänget.

– Du vet, även efter att övningarna är färdiga sitter man och sjunger på vägen hem i bilen. Man kan inte låta bil.

– Det kallas köranda, och den gemenskapen är svår att ta miste på. Det är fantastiskt.

Han säger att fler borde ta chansen och prova på.

Aron Nilsson och de andra blir serverade lunch, extra förstärkt fika bjuds det på. Aron Nilsson är van vid stycket, kören har framfört det förut och i november påbörjades övningen inför konserten. Fyra tillfällen har det blivit hittills. Det är lång pass, från 10 till 16 varje gång.

– Nu börjar det att sitta och det känns bra. Vi har framfört den här konserten fyra gånger tidigare, bland annat i Stockholm, säger han.

Ensemblen letar alltid efter goda sångare och fler får gärna höra av sig. Sångare från hela kommunen är med.

– Om du tycker att det låter bra nu måste du komma på konserten. Då blir det pampigt i Lofta kyrka. Det kommer även bli harpa så jag tror att det bli riktigt spännande.

VT hastar vidare. Kören har tre timmar repetition kvar och snart stundar konserten.

Aron Nilsson leder Gamleby vokalensemble i övningarna inför konserten i Lofta kyrka den 3:e februari.
Aron Nilsson leder Gamleby vokalensemble i övningarna inför konserten i Lofta kyrka den 3:e februari.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!