Roger Lundberg från Gamleby spårar lodjur på uppdrag av Jägareförbundet.
– Jag är spårtolkare, som det heter. Jag åker ut och kollar spår, och letar själv spår. Vi hjälper länsstyrelsen med det här och kollar att det är rätt spår.
Om det är spår efter flera lodjur, kontaktar Roger länsstyrelsen, som skickar ut en kvalitetssäkrare för att godkänna observationen.
Flest observationer av lodjur har gjorts i de nordvästra delarna av kommunen, det vill säga runt Odensvi, Mulestad,Tyllinge, Dalhem och Överum.
– I norra länsdelen har jag aldrig tidigare sett så mycket spår efter lodjur, så de har ökat i vårt område, säger Roger Lundberg.
Han konstaterar att såväl jägare som allmänhet har blivit bättre på att rapportera spår av lodjur. Det kan man göra via Skandobs, som finns både som app och hemsida.
Varför har lodjuren ökat?– I det här området finns det väldigt gott om mat i form av rådjur och hjortar. Dovhjort ser vi mycket att de har tagit här.
Det händer att lodjur river får, men det är relativt ovanligt. I höstas skedde det dock två gånger i Skedshult.
Precis som med varg är elstängsel mest effektivt för att utestänga rovdjuret, men en lo kan hoppa ganska högt.
Hur är det med hundar och lodjur?– De kan skada hundar, men det är sällan. Ofta springer de iväg i stället och klättrar upp i träden, om de blir pressade, säger Roger Lundberg.
Inventeringsperioden för lodjur pågår under vinterhalvåret, från den 1 oktober och fram till den 28 februari.