Kursledare för samtliga grupper är Hillevi Helmfrid från Gårdspånga, Locknevi. Det finns tolv platser i varje grupp. Hillevi har tidigare haft odlingskurs även genom Vuxenskolan, men så blir det inte nästa år, utan då har hon alla kurser i "Odling som livsstil" genom Gamleby folkhögskola.
Folkhögskolans rektor, Karin Olsson, säger att kursen har varit väldigt omtyckt. Därför satsar de nästa år även på en fortsättningskurs.
– Där gör man mer djupdykningar och kan mer påverka vilka teman man vill jobba med.
Hillevi Helmfrid säger att man inte behöver ha några förkunskaper för att gå hennes grundkurser. Däremot behöver man ha en yta att odla på, antingen det nu är en trädgård eller en kolonilott, eftersom det ingår i kursen att man tillämpar sina kunskaper praktiskt på egen hand mellan träffarna.
Det är tio träffar per år; sex på folkhögskolan, två i Locknevi och två hemma hos deltagare.
Odlingskurserna handlar bland annat om hur man odlar på ett resurssnålt och hållbart sätt, som är bra för den biologiska mångfalden i form av bland annat insekter och fåglar.
Vill man odla sin egen mat, rekommenderar Hillevi att man satsar på grönkål, matpumpa och bondbönor. De är lättodlade, ger mycket mat och är svåra att hitta i affären.
Det är bra att odla sådant som ger mycket per kvadratmeter och i förhållande till arbetsinsatsen. Variation är också viktigt att tänka på, så att man inte tröttnar.