Friskola bjuder in till julmarknad

På onsdagskvällen, den 19 december, är det julmarknad i Tjustbios lokaler i Gamleby. Arrangör är Gamlebyvikens friskola.

Evita Nestor och Alice Engström vid några av årets pepparkakshus.

Evita Nestor och Alice Engström vid några av årets pepparkakshus.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-12-17 16:51

När vi besöker skolan på måndagsförmiddagen är de flesta av förberedelserna redan gjorda, men en del arbete återstår fortfarande för eleverna att få klart. I ett av klassrummen packas de hemstöpta ljusen två och två. Det är totalt 80 ljus som ska packas. Eleverna lägger dem fint tillsammans och binder om dem med röda band. De knyter också fast ett litet kort med en "God jul-hälsning" på. Korten har de själva gjort.

Ljusparen läggs sedan försiktigt ner i pappkartonger för vidare transport till Tjustbio, där de ska säljas på skolans julmarknad. Allmänheten är också välkommen på julmarknaden, där man även kan köpa korv med bröd.

En av dem som stöpte ljus till julmarknaden var Mattias Strandberg. Han tyckte inte att det var svårt att stöpa ljus, men det var svårt att förhindra att de blev smala nertill. Den nedersta biten blev som spetsen på en istapp, när ljusen droppade, så den biten fick de skära av.

Läraren Staffan Sandberg visar några gjutna blockljus, som de gjort av ljusmassa som blev över.

– Hälften av ljusmassan har vi köpt och hälften har vi återanvänt av ljusstumpar som eleverna har haft med.

Förutom ljusen, blir det lotteri på pepparkakshus som eleverna har tillverkat. Inkomsterna från lotteriet ska gå till en skolresa som de äldre eleverna ska göra på vårterminen 2020, och som de redan har börjat planera inför.

Efter julmarknaden blir det underhållning med sång och musik, som eleverna svarar för. Det blir också en något försenad luciatablå, även den med elever från skolan.

På Gamlebyvikens friskola går 55 elever från förskoleklass och upp till och med nian.

En del av pepparkakshusen är extra fantasifulla.
En del av pepparkakshusen är extra fantasifulla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om