Gamlebyfotograf ställer ut på galleri

Naturen bjuder på en outsinlig ström av motiv för fotografen Lennart Dunmar, först ut av årets utställare på Centrumgalleriet i Gamleby.

Flugsvamp, fotografera i början av december. Bilden är något beskuren.

Flugsvamp, fotografera i början av december. Bilden är något beskuren.

Foto: Lennart Dunmar

Gamleby2019-01-18 17:00

Lennart Dunmar har jobbat som fotograf under nästan hela sitt yrkesliv och sedan har han fortsatt med sin vana att ta bilder även som pensionär.

Snart fyller han 81 år och han ser fortfarande världen i bilder, som han alltid gjort.

Till utställningen hos Tjustbygdens konstförening på Centrumgalleriet har han valt ett hundratal av alla sina tusentals bilder. Rubriken för utställningen, som har vernissage den 19 januari, är ”Naturen, min kamera och jag”.

De äldsta fotografierna är tagna på 1960-talet, men tonvikten ligger på de senaste åren. Han har blivit mer och mer intresserad av naturen som fotografiskt motiv.

När han är ute och går i trädgården eller i skogarna runt Gamleby, ser han ofta något som han vill fotografera. Ibland är det de vackra färgerna som fångar hans uppmärksamhet, som höstfärgerna på bladen hos en vissnande växt.

Ibland kan det vara något dubbeltydigt i motivet som tilltalar honom.

Det kan vara näckrosblad som bildar en figur på vattenytan eller rötter som liknar händer. Naturen själv sätter fantasin i rörelse.

Det är inte så att han går omkring och letar efter motiv i naturen, men han ser dem, när de kommer i hans väg.

Vad vill du att betraktaren av dina bilder ska tänka?

– Jag vill att de ska njuta, lika mycket som jag gör, säger Lennart Dunmar.

Bilderna föreställer såväl närbilder från naturen som landskapsvyer. En och annan människa har smugit sig in i motiven, men till största delen lyser de med sin frånvaro. Det är naturen som står i fokus. Utställningen på Centrumgalleriet i Gamleby pågår till och med den 2 februari.

Lennart Dunmar, fotograf, är årets första utställare på Centrumgalleriet i Gamleby.
Lennart Dunmar, fotograf, är årets första utställare på Centrumgalleriet i Gamleby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om