Grannen om första röken: "Kanske hade reagerat mer"

Stefan Nilsson och Veronica Falk Nilsson bor grannar med den villa som brann ner i Gamleby på torsdagsmorgonen. Tidigt på morgonen såg Stefan hur det kom kraftig rök ur skorstenen på huset.

Såhär såg branden ut från Veronicas och Stefans trädgård.

Såhär såg branden ut från Veronicas och Stefans trädgård.

Foto: Ellinor Ljung

Gamleby2021-04-15 13:14


Veronica Falk Nilsson står i trädgården utanför sitt hus i Gamleby. Hon är där med sin svärson, och tillsammans tittar de på grannhuset som står i lågor på andra sidan gatan. De står en bit bort, men värmen från elden som slukar grannarnas villa bränner ändå i ansiktet.

– Jag var på jobbet, men när jag såg på VT:s hemsida att det brann kom jag hem igen, säger Veronica, och berättar att hon såg brandröken bolma ända från Barracuda, där hon arbetar.

– Jag tänkte att jag måste hem och stänga av ventilationen, och stänga fönstren. Sen berättade jag vad jag sett för polisen.

undefined
Huset som brann i Gamleby på torsdagsmorgonen gick inte att rädda.

Veronicas man, Stefan Nilsson, kan ha varit en av de första som noterade röken som steg ur husets skorsten på morgonen, innan han skulle till jobbet.

– Klockan var kanske tio över sex. Då såg jag en kraftig rök som kom ur skorstenen. Jag tittade åt vilket håll det blåste, och noterade det, men inte mycket mer. Röken ur den skorstenen brukar vara kraftig, så det var inget ovanligt. Annars kanske jag hade reagerat mer, för det gjorde jag inte nu, berättar Stefan.

Hade Stefan tittat mot huset tio minuter senare hade han troligtvis bevittnat något helt annat.

– Jag pratade med en annan granne, som tjugo över sex såg att det rörde sig om en full brand, säger Veronica.

Räddnings- och säkerhetschef Joakim Jansson berättar att bränder vid den här tidpunkten kan gå relativt obemärkta förbi, tills folk kommit ur sängen.

– När folk vaknar så larmar någon, det är klassiskt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!