Arkeolog Veronica Palm på Västerviks museum var grävledare vid museets projekt ihop med Södertörns högskola i våras, där ett område mellan Valstad och Stäket i Gamleby grävdes ut.
Första veckan var det studenter som grävde. Veckan därpå deltagare från en arkeologikurs som Gamleby folkhögskola anordnade.
Förutom ett stort antal brända benbitar, påträffades bland annat en glaspärla, en skål och en välbevarad nål, kanske till ett spänne för kläder.
Veronica Palm bedömer att graven är från yngre järnålder, eller omkring 500–600 år efter Kristus. Av mängden ben de hittat, drar hon slutsatsen att det inte bara är en människa som begravts där, utan även djur.
– Under den här tiden, precis före vikingatiden, var det väldigt vanligt att man offrade djur, säger hon.
Dels var det en statusgrej, dels för att man tänkte sig att den döde behövde djuren framöver.
Trodde man på ett liv efter detta?– Ja, i någon mån gjorde man nog det, men väldigt mycket är det ju status, att visa att man hade råd, och för att hedra den döde.
Skålen som låg i graven är bara delvis utgrävd än. Veronica valde att ta med sig en rejäl klump med lera och fortsätta utgrävningen på kontoret. Lerklumpen fraktades till bilen i en skottkärra och kördes i samma kärra med bil in till Västervik, där skottkärran med klump och allt nu står i hennes arbetsrum på museet.
– Det tar tid att gräva fram ett trasigt kärl. Vill man göra en rekonstruktion och limma ihop det igen, får man ta det bit för bit, säger hon.