Gröna näringar i fokus på temadag

Antalet personer som jobbar med jord och skog har ökat i vårt län. På måndagen hölls en arbetsmarknadsdag om gröna näringar i Gamleby.

På måndagen var det arbetsmarknadsdag på Gamlebygymnasiet. Då föreläste bland andra Lucas Lodge och Conny Karlsson Örnros.

På måndagen var det arbetsmarknadsdag på Gamlebygymnasiet. Då föreläste bland andra Lucas Lodge och Conny Karlsson Örnros.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-11-26 20:00

Totalt anordnas sådana här arbetsmarknadsdagar på fyra olika platser i sydöstra Sverige.

Tidigare har det varit i Växjö och Ronneby och så nu på Gamlebygymnasiet i Gamleby. Sedan blir det ytterligare en temadag i Kalmar. Det är första gången som arbetsmarknadsdagar anordnas i den här formen.

Det berättar Patrik Lönell från Hushållningssällskapet Kalmar–Kronoberg–Blekinge. Han är projektledare för dessa dagar, som i Gamleby lockade ett 50-tal deltagare.

– Tanken är att få det till ett återkommande evenemang varje år, säger han.

På varje ort medverkar en rad företagare från regionen. Vid träffen i Gamleby berättade bland andra lantbrukaren Martin Andersson från Skaftekulla, Hallingeberg, om sitt arbete på "en lagom stor småländsk gård", som han själv kallar den.

Det är 90 mjölkkor. På gården föder de också upp alla stutar. Martin uppskattar att gården inte är alltför stor, eftersom det gör att jobbet blir mer varierat.

Från arbetsförmedlingen deltog Lucas Lodge och Conny Karlsson Örnros, som redogjorde för arbetsmarknadsläget i vår del av världen.

De återgav också siffror från Regionförbundet som visade att antalet sysselsatta inom jord och skog har ökat med 20 procent de senaste tio åren i Kalmar län.

Sofie Alvarsson, rektor på Gamlebygymnasiet, har upplevt stora svängningar i elevantal på skolan de senaste åren. Nu går det uppåt. I dag går 135 elever på skolan och hon räknar med att det ska vara 180 om två–tre år.

Lantbrukaren Martin Andersson från Skaftekulla berättade om sitt arbete.
Lantbrukaren Martin Andersson från Skaftekulla berättade om sitt arbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om