Han guidar genom byns historia

På Garpedagen den 19 augusti återupptas traditionen med en historisk vandring i byn, denna gång med Mattias Holm från Josua som ciceron.

Mattias Holm vid ruinerna efter den gamla kyrkan, som revs på 1870-talet. Den nuvarande kyrkan byggdes på 1850-talet..

Mattias Holm vid ruinerna efter den gamla kyrkan, som revs på 1870-talet. Den nuvarande kyrkan byggdes på 1850-talet..

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-08-12 17:00

Mattias Holm har varit med på de vandringar som tidigare Inger Erlansson höll i, för hembygdsföreningens räkning, och ville att den traditionen skulle fortsätta.

Vandringen, som startar vid lunchtid på söndagen den 19:e, utgår från Unos park, där Garpedagen firas.

En av de platser som besöks är kyrkoruinen. Kyrkan uppfördes i slutet av 1200-talet, men i dag finns det bara delar kvar av det som ska ha varit östra gaveln.

Kyrkan drabbades tidigt av sättningar i marken, vilket ledde till sprickbildningar. På 1850-talet ersattes den av nuvarande kyrka och såldes till handelsmannen Hans Henric Cornelius, som senare rev den. Det var på 1870-talet.

Cornelius gjorde annars mycket bra för Gamleby. Han byggde upp Gamleby brädgård, som var en stor arbetsplats. Enligt Holm var det en milstolpe för Gamleby, när Cornelius flyttade dit 1846. Han kom att få stort inflytande över ortens utveckling.

– Han är det moderna Gamlebys grundare. Han tillförde väldigt mycket till Gamleby.

Cornelius lät bygga Åby herrgård 1872, men hann inte bo där så länge, eftersom han dog 1886. Kommunen köpte herrgården 1916 och renoverade den till skola.

Den historiska vandringen går förstås också förbi torget, där Mattias Holm berättar om alla butiker som låg där på 1950-talet.

Även i dag är det ett blomstrande torg, fast med andra butiker och verksamheter än då. Huset som inrymmer Montecristo är ett av de äldsta. Det är från 1700-talets slut.

Gamleby tingshus, nu Gamleby kulturhus, har betytt mycket för Gamleby som ort.
Gamleby tingshus, nu Gamleby kulturhus, har betytt mycket för Gamleby som ort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om