Han har besökt nästan 600 kyrkor

Stig Lundh i Gamleby har specialiserat sig på att dokumentera medeltida kyrkor. Nyligen släpptes de två sista delarna i hans bokserie.

Nu är serien komplett. Lagom till sommaren kom de två sista delarna i Stig Lundhs böcker om medeltida kyrkor.

Nu är serien komplett. Lagom till sommaren kom de två sista delarna i Stig Lundhs böcker om medeltida kyrkor.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2019-06-01 12:00

Totalt omfattar serien 14 delar. De två sista böckerna är båda ganska tjocka och handlar om kyrkorna på Gotland. Det medeltida Linköpings stift var betydligt större än vad det är i dag och omfattade Småland, Östergötland, Öland och Gotland. Växjö stift bildades först år 1170, berättar Stig Lundh.

Det är nu ganska många år som han har jobbat med den här serien. Totalt har han besökt nästan 600 kyrkor. Just arbetet ute på fältet, med intervjuer och fotografering, har han tidigare beskrivit som särskilt roligt.

Vad ska du göra nu, när serien är klar?

– Nu håller jag på med Halland och Blekinge, med 30 respektive 80 kyrkor. För Blekinge är text och bilder klara, och i Halland har jag kommit ungefär halvvägs.

Han har inte bestämt sig för än i vilken form han ska publicera materialet, men han ser gärna att det blir i bokform. I så fall blir det en om Blekinge och två om Halland.

Fokus ligger nu, liksom tidigare, på det medeltida kyrkliga arvet. Stig Lundh ser sitt arbete som en kombination av forskningsprojekt, nöje och terapi.

– Det håller ålderdomen tillbaka lite. Man får se så mycket som man man aldrig hade upplevt annars. Sedan har jag ett geografiskt intresse, kopplat till det kyrkliga arvet. Jag är intresserad av etnologi också, folklivsforskning, och det hänger ju ihop med kyrkan.

Det är dessutom ett socialt jobb, eftersom han träffar mycket folk under alla sina resor runtom i landet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om