Vi träffar honom en solig torsdag i augusti i hamnen i Gamleby där han har sin båt.
Semestern är till ända och om några dagar beger han sig till Blekinge och Ronneby för att dyka vid ett senmedeltida fartyg från 1495.
Johan är anställd vid Södertörns högskola, utanför Stockholm. Men när han inte undervisar eller är ute i fält arbetar han gärna från sitt hem i Gamleby.
Kopplingarna till bygden är starka, även om Johan själv inte växte upp här.
– Mormor och morfar, Greta och Erik Larsson, kom båda från Hallingebergstrakten och bosatte sig så småningom i Gamleby, berättar han.
Morfar Erik Larsson var agronom på Valstadskolan. Och farfar Erik Rönnby var rektor på Gamleby folkhögskola under flera år. Han var inflyttad Gamlebybo.
Själv växte Johan upp i Stockholm men han besökte ofta och gärna Tjustbygden. Dels för att tillbringa tid i familjens sommarhus i Törnsfall. Dels – och kanske inte minst – för att träffa mormor Greta som blev änka relativt tidigt, och stannade kvar i byn fram till sin död då hon var över 90 år gammal.
Många av våra läsare förknippar nog i första hand Johan med 1500-talsskeppet Mars Makalös som 2011 hittades av en grupp Västerviksdykare på 73 meters djup, utanför Ölands norra udde. För forskningsarbetet som följt har Johan fungerat som vetenskaplig ledare.
På Västerviks Museum finns numera en permanentutställning om vraket: "Mars Makalös – det marina 1500-talet".
Men några andra arbeten som ligger Johan Rönnby lite extra varmt om hjärtat just nu är dels ett projekt som pågår i Svarta havet, dels ett som pågår runt husknuten – i Dynestaviken.
Vi börjar med Svarta havet.
– Det är ett brittiskt forskningsprojekt som en kollega till mig fick ett mycket stort anslag för att kunna genomföra, och han ville ha med mig på tåget.
Dykningarna, som genomförs vid södra Bulgariens kust, påbörjades för fyra år sedan och ledde till att teamet fann välbevarade romerska skepp med masterna kvar och antika båtar så gamla som från Sokrates tid.
– Det har varit en omtumlande upplevelse, minst sagt, säger Johan Rönnby.
I det pågående arbetet används svensk utrustning av högsta kvalitet, bland annat robotar som kan söka föremål på 2000 meters djup, berättar Johan Rönnby. Senast han var på plats var i juni, och i september bär det av igen.
Så till Dynestaviken, Gamleby.
– Jag skulle bli förvånad om vi inte hittar ett vikingaskepp här, säger Johan.
– Vi har ju vid tidigare arkeologiska utgrävningar hittat lämningar från vikingatiden i vattnet, bland annat en brygga och pålspärrar. Det här kan bli spännande.
Utgrävningarna har genomförts av studenter från Södertörns högskola under Johans ledning.
Västerviks Museum är engagerade i arbetet, arkeologen och biträdande museichefen Veronica Palm skriver en doktorsavhandling om utgrävningarna och Tjustbygdens sparbank har gått in med ett forskningsbidrag.
Så fortsättning följer!
Hur föddes då Johan Rönnbys intresse för arkeologi i allmänhet och marinarkeologi i synnerhet?– Jag har alltid varit kulturhistoriskt intresserad och på somrarna släpade mina föräldrar runt mig och min bror i Europa för att titta på gamla platser och föremål. Ofta i skruttiga bilar, som jag minns det, säger han och ler.
Farfar Erik var för övrigt utbildad geograf, så kanske gick intresset helt enkelt i arv.
Men det var långt i från självklart att Johan Rönnby skulle bli arkeolog. Som 19-åring hade han siktet inställt på något helt annat.
– På den tiden var jag elitspelare i bordtennis. Jag skulle bli landslagstränare i Saudiarabien och tänkte mig en tränarkarriär, berättar han.
Kontraktet var skrivet. Men när resan blev försenad började han plugga arkeologi, mest som något att sysselsätta sig med under tiden han väntade på att få komma iväg.
Resan blev aldrig av. Men ett "nytt" intresse var väckt. Och då Johan även har en bakgrund som sportdykare var det kanske inte så konstigt att hans fokus kom att bli just marinarkeologi.
År 2012 när Johan Rönnbys egna barn blivit vuxna beslutade sig han och hustrun Susanne för att göra en slags rockad i tillvaron. Den gick ut på att de sålde sitt hus i Södertälje och köpte en villa i Gamleby i stället och en mindre lägenhet i Södertälje. Och sedan dess är Gamleby basen.
Hinner du med något annat, vid sidan om arbetet?– Ja, jag håller bland annat på med långdistanslöpning, skidåkning och triathlon, berättar Johan.
– Vi är faktiskt ett gäng gubbar här i Gamleby som träffas en gång i veckan och tränar tillsammans. Det är väldigt roligt. Vi deltar även i en del lopp. Vi har till exempel deltagit i världens längsta skidlopp, Nordenskiöldloppet i Jokkmokk (22 mil, reds anm).