Hon har skrivit om det gamla varvet

Det tog lite tid, men så blev den till slut ett riktigt praktverk: boken om Holms varv i Gamleby, som precis har kommit från trycket.

Eva Berglund Thörnblom med den nya boken.

Eva Berglund Thörnblom med den nya boken.

Foto: Pressbild

Gamleby2019-02-13 08:00

Boken har skrivits av Eva Berglund Thörnblom, intendent på Sjöhistoriska museet, tillsammans med Bo Stenström. Evas pappa jobbade på Holms varv några år runt 1950.

Långt senare, 1989, gjorde hon själv ett projektarbete om varvet och intervjuade före detta varvsarbetare. Hon fick också låna gamla fotografier i samband med detta.

Så småningom föddes tanken på att skriva en bok i ämnet, och nu är den alltså klar. Titeln är kort och gott "Holms i Gamleby", med tillägget "Familjen, varvet, båtarna".

Formatet på boken är relativt stort och på de nästan 240 sidorna finns mängder av fotografier på såväl båtar som människor, men också ritningar till olika båtar.

– Jag hoppas att den här boken ska roa Gamlebybor, och inte bara båtfantaster, och att de ska känna igen en del av gubbarna, säger Eva Berglund Thörnblom.

Flera personer från familjen Holm har fått egna kapitel, liksom de mest kända båtarna, men det finns också mer allmänt hållna avsnitt som "Gamleby nu och då", "Att bygga" och "Varvsliv".

Tore Holms Yachtvarv startades av Knut Holm omkring år 1900 och var i drift till 1967. Sönerna Yngve och Tore blev tidigt medarbetare vid varvet som konstruktörer. De kappseglade också med varvets båtar. Tore Holm vann två guld, ett silver och tre brons på sammanlagt fem olympiader.

Boken om varvet kan bland annat köpas genom Veteranbåtsföreningen samt på Sjöhistoriska museet och Västerviks museum.

Montage
Montage
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om