När vi besöker vallarna en solig septemberdag, ser det onekligen lovande ut. Gräset är frodigt och vinden bär med sig en honungsdoft från den blommande lucernen, som växer i vallen. Den klarar torkan bra.
Håkan Lundgren kan inte minnas att det vuxit så bra någon höst, som det gör just nu. Kanske stämmer det, som han hört, att gräset vill växa en viss längd varje år, och har det inte skett förut, sker det nu.
– Det ser bra ut på alla vallar, så det är väldigt positivt. Det är vad som behövs, säger han.
Skörden av majs blev bättre än väntat, om än inte som ett normalår. Det är en annan gröda som är torktålig.
Om tredjeskörden på vallarna kan bärgas, som Håkan hoppas, räknar han med att skörden blir 70–75 procent av ett normalår. Det är ungefär så det ser ut även i resten av kommunen.
Enda orosmolnet är att det ska bli så kraftiga och rikliga regn att markerna blir för blöta, så att det inte går att komma ut med maskinerna och skörda.
Vid stora nederbördsmängder blir det dessutom för höga halter av vatten i gräset, vilket gör att det blir mycket pressvatten, när fodret packas. Då försvinner samtidigt en hel del näring.
Men även om det blir en bra tredjeskörd, tror inte Håkan Lundgren att den blir räddningen i vinter, bara en förbättring. Foderbristen kvarstår.
LRF Sydost – som omfattar de tre länen Kalmar, Kronoberg och Blekinge – har gjort en undersökning bland lantbrukarna, hur de har det med foder.
Drygt 520 bönder har svarat. En tredjedel av dem uppger att de har mindre än hälften av vad som behövs. Bara fyra procent har foder så att det räcker.
Håkan, som är ordförande för LRF Sydost, konstaterar att många minskar på antalet djur för att klara vintern, vilket leder till brist på moderdjur framöver.
Han vet bönder som köper foder från utlandet, bland annat Polen och Rumänien. Det kan vara av bra kvalitet, men det finns en risk att bli lurad. Han rekommenderar dem som importerar att se till så att fodret är analyserat, men ännu hellre köpa svenskt.
– Fiberkraftfoder är ett bättre alternativ. Det finns både till mjölkkor och köttdjur och det ger även mättnad, tipsar han.
Av LRF:s enkät framgår också att mycket av spannmålsskörden har torkat bort, vilket väntas leda till höga priser på spannmål. Det drabbar bland annat gris- och kycklingföretagare.