Kampanj ska stoppa smittsam hästsjukdom

Gamleby Ridklubb ska delta i den nationella kampanjen "Stoppa kvarkan" den 3–9 maj. Kvarka drabbar mer än 70 svenska stall varje år.

Jennie Norström på Gamleby Ridklubb med de båda ridskolehästarna Misty och Munsboro Emperor.

Jennie Norström på Gamleby Ridklubb med de båda ridskolehästarna Misty och Munsboro Emperor.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2021-05-02 14:10

Kampanjen äger rum i flera europeiska länder. I Sverige deltar en rad hästorganisationer, veterinärer och forskare, tillsammans med bland andra SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Tyvärr finns det fortfarande en stigmatisering kring kvarka, vilket leder till att många drabbade är rädda för att prata öppet, berättar Linda Perttula, veterinär och kampanjansvarig på SVA.

Kvarka är en smittsam hästsjukdom, som kan orsaka allvarliga följdsjukdomar, till exempel lunginflammation. Enstaka hästar kan dö. Förutom att hästarna lider av sjukdomen, kan ridskolor och andra stall tvingas hålla stängt länge på grund av smittan.

Syftet med kampanjen är att sprida kunskap om hur sjukdomen kan hindras att få fäste, med hjälp av rutiner och öppenhet.

undefined
Gamleby Ridklubb kommer att vara med i kampanjen "Stoppa kvarkan".

På Gamleby Ridklubb har man sedan flera år som rutin att alla importhästar står i ett separat stall under tre veckor, ifall de skulle ha med sig någon smitta. Vid nyår köpte ridskolan in en ny häst från Irland, som då först fick stå i ett stall i Almvik.

När tävlingssäsongen drar i gång finns en ökad risk för smitta. Jennie Norström från GRK betonar vikten av att vara noga med hygienen, när man rör sig mellan olika stall, och byta både kläder och skor. Om man inte har dubbla uppsättningar, måste man tvätta ofta i stället.

Genom att vidta dessa åtgärder, kan man även hindra spridning av andra smittsamma hästsjukdomar, som till exempel ringorm, hästcorona och virusabort EHV-1.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!