Obebott hus i Segelrum brann ner till grunden

Kvart i fem på onsdagsmorgonen vaknade lantbrukaren Erik Johansson i Segelrum söder om Gamleby av att det knackade på dörren. Det brann i ett av gårdens hus. Räddningstjänsten var redan på plats.

Ett obebott hus brann ner till grunden i Segelrum. Branden upptäcktes av en förbipasserande.

Ett obebott hus brann ner till grunden i Segelrum. Branden upptäcktes av en förbipasserande.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2022-02-16 07:14

– Jag hörde inte de första brandbilarna, säger Erik Johansson som blev förvånad när han såg att ett av gårdens hus stod i lågor.

Det lilla huset låg på en kulle och var obebott och gammalt, berättar Erik.

– Jag tackar Gud för att det blåste åt det hållet, säger han och pekar i riktning mot skogen.

Det enda som återstår av det gamla huset på onsdagsmorgonen är aska och två murstockar. Brandmän från Gamleby är fortfarande på plats och övervakar. 

– När vi fick veta att ingen bodde i huset valde vi att inte spola vatten för att släcka elden. Vi har givetvis spolat lite vatten men inte alls mycket, säger räddningstjänstens insatsledare Tobias Bååth.

Om brandmännen hade släckt branden med vatten hade giftigt vatten runnit ner mot ladugården och gårdens dricksvattenbrunn, förklarar han.

undefined
Lantbrukaren Erik Johansson fick en annorlunda morgon och vid niotiden hade han fortfarande många morgonsysslor ogjorda.

– Då är det bättre att det giftiga från branden försvinner upp i luften istället för att förstöra djurens betesmarker. Vi vill inte förgifta marken i onödan, säger Tobias Bååth.

För lantbrukaren Erik Johansson blev det en annorlunda morgon. Han har en hel del morgonsysslor kvar att göra trots att klockan är över nio.

– Vi vaknade hela familjen och barnen blev stimmiga. Då var det bra att en av brandmännen förklarade för dem vad som hände, säger Erik Johansson som sedan ursäktar sig och går ner för backen mot ladugården.

undefined
Ett gammalt hus på 30-40 kvadratmeter brann ner till grunden i Segelrum.

SOS alarm fick in tre larm om brand i Segelrum söder om Gamleby under onsdagsnatten. Det första rubricerades skogsbrand och kom in klockan 04.23. De andra två benämns som brand i mindre fristående byggnad. Enligt ledningoperatör på räddningstjänsten var det en förbipasserande som upptäckte branden och slog larm.

När räddningstjänsten kom till platsen visade det sig vara ett obebott hus, cirka 30-40 kvadratmeter stort, som brann. Huset låg uppe på en kulle en liten bit från gårdens boningshus.

– Det var helt övertänt när vi kom dit, sa Börje Andersson som är ledningsbefäl vid Räddningstjänstens Småland/Blekinge.

Inledningsvis var det viss spridningsrisk till ett mindre uthus i närheten, men räddningstjänsten lyckades begränsa branden. 

Ingen person ska ha skadats. Det är i dagsläget oklart vad som orsakade branden.

undefined
Insatsledaren Tobias Bååth och hans kollegor från räddningstjänsten i Gamleby är kvar på platsen på onsdagsförmiddagen.
undefined
Ett obebott hus brann ner till grunden i Segelrum. Vid 8.30 hade räddningstjänsten kvar folk för att bevaka brandplatsen.
undefined
Ett obebott hus brann ner till grunden i Segelrum. Branden upptäcktes av en förbipasserande.
undefined
Flera andra hus finns i närheten, men en fördelaktig vindriktning gjorde att spridningsrisken minskade. Huset som brann ligger på kullen till höger om brandbilen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om