Kyrkorna samarbetar med Ica Maxi

På måndag startar ett nytt projekt i Gamleby, där matvaror från Ica Maxi i Västervik delas ut till behövande i ett samarbete mellan kyrkorna.

Julia Wennström, Carina Kristiansson, Leif Delvert och Hans Wennström ser fram emot starten av det nya projektet.

Julia Wennström, Carina Kristiansson, Leif Delvert och Hans Wennström ser fram emot starten av det nya projektet.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-08-30 12:00

Hagakyrkan och Svenska kyrkan i Gamleby samarbetar i det här nya projektet. Leif Delvert, Hagakyrkan, berättar att de blev kontaktade av Svenska kyrkans diakon, Julia Wennström, som frågade om de ville vara med.

– Vi tände direkt på idén. Dels är det roligt att göra det tillsammans, och dessutom får vi förhoppningsvis tjäna några människor i samhället som det betyder något för, säger Leif Delvert.

Från Hagakyrkan deltar även bland andra Bo Johansson.

Wennström och Delvert säger att vem som helst kan komma och hämta matvaror, om man känner att man har behov av det. Det gäller alltså inte bara personer som bor i Gamleby, utan även andra, som kanske har ärenden att uträtta i "bynn".

– Jag tror att det finns en väldigt gömd fattigdom, säger Leif Delvert.

Matvarorna finns att hämta på församlingshemmet i Gamleby varje måndagsförmiddag. Då kommer personal från kyrkorna att finnas där.

– Det är meningen att det ska finnas möjlighet till en pratstund och fika också, säger Leif Delvert.

Tobias Jonsson på Ica Maxi säger att det inte handlar om mat som har gått ut, utan om exempelvis flingpaket som har blivit ihoptryckta och knöliga och därför inte går att sälja. Eller: butiken skulle kunna sälja dem, men ingen vill köpa dem.

Eftersom projektet inte har kommit i gång än, kan Tobias Jonsson inte svara på hur mycket mat det kan bli. Det handlar alltså inte om matkassar, utan om enstaka matvaror.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!