Lantbrukare hoppas på tidig vår

Fredrik Andersson på Häckenstad gård utanför Gamleby har foder så han klarar vintern till djuren, men han hoppas att våren kommer snart.

Fredrik Andersson har fått dryga ut grovfodret med ganska mycket halm den här vintern.

Fredrik Andersson har fått dryga ut grovfodret med ganska mycket halm den här vintern.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2019-02-27 05:00

Tisdagen bjöd på riktig vårvärme i Gamleby. Gräset har inte börjat spira i beteshagarna, men om det fortsätter såhär, dröjer det nog inte länge.

Det tycker lantbrukaren Fredrik Andersson vore bra. Än så länge räcker fodret, men han har inget emot att kunna dryga ut det med bete framöver.

– Vi har kört en snål budget hela vintern här, och det ser okej ut än så länge med foder. Överlag ser det hyfsat ut med det i kommunen, eftersom tredjeskörden blev jättebra. Sedan vet man ju inte. Våren kan bli sen, eller tidig. Vi hoppas på en tidig.

Fram till dess är det sparsamhet som gäller. Bland annat använder han sig av det gamla knepet att blanda halm i fodret. Något överskott att spara till nästa vinter, lär det inte bli.

– Det kommer att bli soprent i varenda lada, hos de flesta, spår Fredrik.

Han är även vice ordförande i LRF:s kommungrupp, som inom kort ska ha ett uppföljningsmöte om torkan i fjol. Problemet för bönderna är att de måste förbereda sig på flera tänkbara scenarier. Det kan bli en ny torrsommar, men det kan också bli så stora mängder nederbörd att det gäller att bli av med vattnet i stället.

Fredrik håller på och ser över de anordningar på gården som hanterar vatten, bland annat pumphus, och gör investeringar.

Han har också satsat på dammar som kan hålla kvar vattnet, så att det kan sippra ner till grundvattnet, vilket antagligen räddade brunnarna från att torka ut i somras.

Att stängsla nya beten på skogen är inte aktuellt, än så länge, på Häckenstad.

– Nej, det är mycket arbete för lite foder, säger Fredrik.

Nu önskar han bara en regelförenkling, så att det går smidigare att hantera stora svängningar i klimatet.

– Regelverket för vad vi får göra och inte, måste också hänga med. Det gör det inte i dag.

Damm som samlar upp vatten i betesmarken på Häckenstad.
Damm som samlar upp vatten i betesmarken på Häckenstad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om