Ledningsprojekt fortsätter i Gamleby

Arbetet mot översvämningar fortsätter i Gamleby. Grävandet startade i augusti och kommer att pågå ett bra tag till.

Vid Rosendalsvägen i Gamleby ska det byggas en ny pumpstation.

Vid Rosendalsvägen i Gamleby ska det byggas en ny pumpstation.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2019-01-17 05:00

Det är det kommunala bolaget Västervik Miljö & Energi AB som för flera miljoner kronor ska minska problemet med översvämningar i Gamleby.

Att ån svämmar över ibland, är inget som det här projektet kan förhindra, utan det handlar om att stå rustad inför kommande klimatförändringar. I framtiden väntas det bli allt vanligare med kraftiga regn, som måste kunna tas omhand.

När vi berättade om projektet i början på hösten, var målet hos Västervik Miljö & Energi att arbetet skulle vara klart i december, men så blev det alltså inte.

– Det har blivit en del ändringar, så det kommer att fortlöpa under vintern. Sedan blir det asfaltering och återställning av gräsytor i vår, säger Roger Örnvall, va-tekniker på bolaget.

Projektet handlar om att förnya ledningarna för spillvatten (avloppsvatten), dagvatten och dricksvatten. De nya ledningarna för dagvatten består av kraftigare rör, med högre kapacitet att ta hand om den nederbörd som faller över Gamleby.

I projektet ingår också att bygga två nya pumpstationer, en intill järnvägsövergången vid stationen och en vid Rosendalsvägen i Gamleby. Dessutom har en sjöledning dragits från den gamla brädgården till reningsverket i Gamleby.

Planerna på en avloppsledning in till Västervik skrotades i och med ombyggnaden av Gamleby reningsverk för några år sedan. Ledningen hade blivit betydligt dyrare än att bygga om det befintliga reningsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om