Ljudkritiken: "Gick in i märg och ben"

Efter fredagens After run på Gamla Torget i Gamleby har en boende i området reagerat på den höga ljudvolymen.

Vid Gamla Torget i Gamleby hölls konsert på fredagskvällen.

Vid Gamla Torget i Gamleby hölls konsert på fredagskvällen.

Foto: Karin Hertz/Arkiv

Gamleby2019-07-09 17:30

Efter den årliga löpartävlingen Byrundan hölls i fredags After run. After run anordnades av Västervik Framåt i samarbete med Gamleby OK på Gamla Torget där man hade satt upp en scen på vilken det hölls konsert mellan klockan 21-23. En boende i Gamleby Centrum tycker att ljudnivån under kvällen var obekväm.

– Ljudet gick in i ben och märg, säger hon.

För att hålla den här typen av event krävs tillstånd från polisen. Polisen får i sin tur information från kommunen när de tar beslut om tillstånd. Carolina Stalebrant, tillförordnad chef på Miljö- och byggnadskontoret, menar att de utifrån miljöbalken bedömt att den aktuella konserten inte skulle innebära större störning för de närboende. De närboende skulle dock informeras om tillställningen i förväg, samt att arrangören i möjligaste mån skulle förebygga för höga ljudvolymer och störningar.

Gamlebybon säger att hon uppskattar initiativet och har förståelse för varför man anordnar det, men samtigt menar hon att det kan vara problematiskt för äldre och de med småbarn att volymen var så hög under just kvällstid. Hon undrar om man inte istället kan anordna liknande tillställningar i Folkparken.

Maria Björkman, ägare till Byfiket vid Gamla Torget och syrelsemedlem i Gamleby Företagarförening, menar att det funnits ett önskemål från företagarna runt torget att ett event som After run skulle hållas där. Anledningen till detta menar hon är att man vill ha ett levande torg och öka omsättningen för de lokala företagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om