Lokalföretagare får stipendium

Sparbankens landsbygdsstipendium går i år till paret Norberg i Rummelsrum, Gamleby, för att de bidrar till att utveckla landsbygden.

Belönar landsbygdsföretagare, från vänster Nils Persson från Tjustbygdens Sparbank, Björn Gunnarsson och Otto Jacobsson från Tjust Hushållningsgille samt familjen Norberg: Emma, Lykka, Gideon och Magnus.

Belönar landsbygdsföretagare, från vänster Nils Persson från Tjustbygdens Sparbank, Björn Gunnarsson och Otto Jacobsson från Tjust Hushållningsgille samt familjen Norberg: Emma, Lykka, Gideon och Magnus.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-05-24 10:30

Stipendiet, som inrättades 2014, har tillkommit för att uppmärksamma företagare på landsbygden. Prispengarna, 10 000 kronor, ska gå till förkovran inom yrket, till exempel en kurs eller studieresa.

Det är Tjust Hushållningsgille som nominerar kandidat till stipendiet. Pristagaren utses i samråd med Tjustbygdens Sparbank och själva utdelandet av priset sker på Sparbanksdagen i Västervik den 2 juni.

Årets pristagare är Emma och Magnus Norberg i Rummelsrum, utanför Gamleby. De har satsat på ekologisk, Krav-certifierad köttproduktion med lamm och även lite nöt. De sistnämnda djuren är tre kvigor födda 2016 av rasen belted galloway från Robin Hast i Segelrum.

Men fåren är i majoritet. På gården finns ett 60-tal tackor plus lamm. Det är korsningar med inslag av rasen dorper, som makarna Norberg tycker har många fördelar:

– Det är ett marmorerat kött. Sedan har de väldigt lätta lamningar. Lammen är aktiva och växer snabbt, säger Emma.

Hon och Magnus satsar mycket på betesdrift i sin lammproduktion:

– Det är både för köttet och för att hålla efter betesmarkerna, säger Magnus, medan vi går genom den soldränkta beteshagen, där de flesta av fåren vilar i skuggan under en stor hasselbuske.

En del av lammen skickas till Kalmar för den sista resan, men makarna Norberg anlitar även slakteriet i Brantestad. Med start i juni kommer man att kunna köpa kött från Rummelsrum även här lokalt:

– Vi ska börja leverera till Ica i Gamleby, som ska sälja styckdetaljer från våra lamm, berättar Emma.

Just i år har det varit lamning i två omgångar: i februari och april. Eftersom Norbergs är ganska nya som fårägare – de första tackorna kom 2015 – håller de fortfarande på och provar sig fram hur de ska göra. Det kommer inte att finnas kött att köpa från dem hela tiden, men i sommar ska det i alla fall finnas.

Förutom fåren och kvigorna, finns det även flera hästar på gården, varav en är inackorderad. Emma Norberg driver också en webbshop, Emmas Syhörna, där hon bland annat syr barnkläder på beställning. Hon har också börjat brodera, till exempel logotyper till företag.

Maken Magnus har dessutom företaget Lofta Mark & Anläggning, som sysselsätter tre personer på helårsbasis.

– Man får ha många ben att stå på, konstaterar Emma, som är föräldraledig från ett jobb på kommunens upphandlingsenhet.

Några av gårdens får på väg in i skuggan till de andra.
Några av gårdens får på väg in i skuggan till de andra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!