Lovlediga fixade utmaningar ihop

Ett 20-tal barn inledde höstlovet på Gamleby folkhögskola, där fritidsledarna hade hittat på en rad aktiviteter åt dem runt skolan.

Anton Preusse var en av fritidsledarna som hjälpte till.

Anton Preusse var en av fritidsledarna som hjälpte till.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-10-29 19:00

Barnen som var med på aktivitetsdagen kom från skolorna Blackstad och Åbyäng. En del av dem hade personal med sig från fritids. Så var det till exempel för Francesca Morales från Gamleby och Mimmi Persson från Björnsholm, som kom dit tillsammans med Emelie Walfredsson från Åbyängskolans fritids i Gamleby.

Elise Sandberg, som pluggar till fritidsledare på "folkan", berättade vad uppdraget var på hennes station:

– Barnen ska lyfta ut det här glaset med vatten i, och samarbeta med hjälp av det här, sa hon och viftade med flera snören, som i mitten var fästade vid ett gummiband.

Genom att dra i snörena från olika håll, kunde barnen tänja ut gummibandet och på så vis få det runt plastglaset. Det knepiga var sedan att lyfta glaset, utan att vattnet i det spilldes ut.

– Tänk på att vara försiktiga, samarbeta och hjälpas åt. Alla behövs, instruerade Elise Sandberg.

Ovanför backen visade fritidsledaren Anton Preusse några andra barn hur de kunde bygga olika figurer med hjälp av vedträn.

Sedan fick de välta omkull dem, så att nästa grupp kunde börja om från början.

Thea Törnå har varit projektledare för aktiviteterna. Hon berättar att de har förberett det här i flera veckor.

– Vi tänkte att det skulle vara det som vår utbildning är inriktad på, friluftsliv, och att det skulle vara tillgängligt för alla. Det ska finnas något för alla, även om man inte tycker att allt är roligt.

Göra knopar, trassla ut rep, tända spritkök, tipspromenad om allemansrätten och safaristig om vilda och tama djur var några av stationerna under dagen. Till lunch fick barnen veganska hamburgare.

Agnes Ringdahl, Rumma; Molly Wallerius, Gamleby; Adrian Brånäng, Lofta, och Kevin Nilsson, Björnsholm, bygger en pyramid av vedträn.
Agnes Ringdahl, Rumma; Molly Wallerius, Gamleby; Adrian Brånäng, Lofta, och Kevin Nilsson, Björnsholm, bygger en pyramid av vedträn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om