Massiv uppslutning på bondemöte

Foderbristen, orsakad av den långvariga torkan, är ett av de största problemen för bönderna nu. På måndagen bjöd LRF in till ett möte i frågan.

Måndagens bondemöte i Gamleby lockade 150 personer. Merparten var bönder, men där fanns också bland annat politiker.

Måndagens bondemöte i Gamleby lockade 150 personer. Merparten var bönder, men där fanns också bland annat politiker.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-08-13 18:00

Uppslutningen på lunchmötet var så stor att arrangerande LRF snabbt fick byta till en större lokal än den först påtänkta. Runt 150 personer samlades i Universalen på Gamlebygymnasiet för att diskutera och få information om den mest brännande frågan just nu.

– Hela Sverige är drabbat av torkan, men ju längre österut vi kommer, desto torrare är det, sa Joakim Andersson, ordförande i LRF:s kommungrupp, när han hälsade välkommen till mötet.

Den senaste månaden har han märkt en ökande stress och oro hos sina kollegor över den uppkomna situationen. Det råder brist på bete, vinterfoder och halm. Priserna på foder ligger i vissa fall på nivåer som är tio gånger högre än normalt. Slaktköerna har också vuxit.

På plats fanns också Håkan Lundgren, mjölkbonde i Heda, Gamleby, och ordförande i LRF Sydost. Han lyfte bland annat frågan om de kraftigt försenade betesstöden, som pressar bönderna ekonomiskt. Bara i Kalmar län är det 50 miljoner kronor som skulle ha betalats ut för länge sedan.

Representanter för banker och slakterier gav sin syn på läget. Om många djur slaktas nu, kommer det att leda till brist på svenskt kött framöver, eftersom det tar tid att få fram nya moderdjur. Detta gäller även om köttet fryses ner. Då ökar importen igen. Som konsument kan man påverka genom att även på restaurangerna fråga var köttet kommer ifrån.

Biträdande finansminister, Per Bolund (MP), besökte mötet. Han fick en hel del synpunkter från åhörarna att ta med sig tillbaka till regeringen.

– Regeringen vill ha en lagstiftning om att det inte ska vara frivilligt för restauranger och storkök att uppge var köttet kommer ifrån, utan att det ska vara som i butikerna, sa han bland annat.

Håkan Lundgren och Joakim Andersson från LRF höll i mötet.
Håkan Lundgren och Joakim Andersson från LRF höll i mötet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om