"Matas med ideal redan som barn"

Under tre dagars tid är det fotoutställning i Gamleby köpcentrum. Det är elever från utbildningen Gestaltande fotografi som ställer ut.

Hänger fotoutställning. Sittande från vänster: Cornelia Öberg, Louise Wilson, Alice Hedström och Alva Kallio Sjöberg. Stående: Maximiliam Garcia Olsson, Simon Berg och Katrennada El  Mountaser.

Hänger fotoutställning. Sittande från vänster: Cornelia Öberg, Louise Wilson, Alice Hedström och Alva Kallio Sjöberg. Stående: Maximiliam Garcia Olsson, Simon Berg och Katrennada El Mountaser.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-12-18 05:00

Utställningen öppnar på tisdagseftermiddagen och pågår till och med torsdag. Rubriken är "Käft!".

Simon Berg, kursföreståndare, berättar att det var eleverna själva som valde namnet. I presentationen av utställningen skriver han att den handlar om de osynliga mönster omkring oss som påverkar oss ända in på skinnet.

– Här ser vi inte bara det positiva i våra mänskliga relationer utan också dess baksida. Vi ser hur kultur, samhälle och arkitektur har en förmåga att styra över våra kroppar genom övervakning, gränser och ideal.

Alice Hedström är en av utställarna. Hon har valt att göra en installation i rummets mitt, där hon på olika sätt illustrerar vad bulimi är och hur ätstörningarna påverkar ens vardag.

– Jag vill få fram vardagsdelen i det hela, att man får en inblick i hur inflikat det är i många människors liv. Det är många som lever med det. Det är en folksjukdom på många sätt, säger hon.

Redan som barn matas vi med de ideal som finns för hur vi ska se ut, men sedan är det olika hur man reagerar på det, beroende på personliga förutsättningar och erfarenheter.

Cornelia Öberg kallar sin del av utställningen för "distans".

I en serie bilder och en liten bok ger hon en inblick i – utifrån egna erfarenheter – hur det är att leva och ha sin kärlek i ett annat land, där det mesta av kommunikationen får ske via digitala plattformar.

– Det är svårt, men jag försöker ändå gestalta det ganska vackert, säger hon.

Alice Hedström fixar sin installation, som är en del av utställningen.
Alice Hedström fixar sin installation, som är en del av utställningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om