Nu kan Gamlebyborna handla "reko"

Möjligheten att handla lokalt producerad mat utan mellanhänder tycks vara något som efterfrågas av allt fler. Nu startas nämligen den ena Reko-ringen efter den andra.

Ylva Engström Hässelstad, Eva Lis Matsson, Emma Johansson och Erik Askenberger är alla livsmedelsproducenter. De tror på  direktkontakt mellan producenter och konsumenter vilket är vad Reko-ring handlar om.

Ylva Engström Hässelstad, Eva Lis Matsson, Emma Johansson och Erik Askenberger är alla livsmedelsproducenter. De tror på direktkontakt mellan producenter och konsumenter vilket är vad Reko-ring handlar om.

Foto: Lotta Gometz

Gamleby2018-09-29 13:00

Så sent som i tisdags bildades Reko-ring Gamleby och efter bara några dagar har man nu drygt 800 medlemmar i Facebookgruppen.

Och när Rekoring Vimmerby nyligen kickades igång fick man också över 700 medlemmar på bara en vecka.

Reko står för "Rejäl konsumtion" som i sammanhanget betyder att konsumenterna handlar mat som producerats i närområdet. Reko står också för "schysst, trevligt och rättvist" (enligt Hushållningssällskapets beskrivning).

Reko-ringarna bildas genom att konsumenter och producenter på en ort går samman. Kommunikationen sker via Facebook, där köparen får veta vilka varor som finns och därefter gör sin beställning. Betalningen sker som regel via swish och utlämningen sker på en bestämd plats och tid varje vecka.

På tisdagskvällen samlades en grupp intresserade producenter och konsumenter på Gamlebygymnasiet för att bilda en arbetsgrupp. De fick också lyssna på Anna-Karin Cederstrand Karlsson, från Studieförbundet Vuxenskolan, som berättade om var och hur alltsammans började (i Finland). Själv har hon varit med och startat Reko-ring Vimmerby och passade på att tipsa om saker som kan vara bra att tänka på inför starten.

Erik Askengren, odlare som driver Almviks café, ingår i arbetsgruppen och han förklarar att man nu ska utarbeta regler för hur allt ska funka och skötas rent praktiskt.

– För egen del hoppas jag att Reko-ringen kan få till följd att vi kan utveckla vår gård, våga satsa på den och inte bara på caféet, säger han.

I februari 2018 fanns det 71 ringar i Sverige med sammanlagt drygt 110 000 medlemmar. Den första svenska Reko-ringen bildades hösten 2016.

Idén kommer från finska Österbotten där modellen hade premiär 2013.

Projekt

Hushållningssällskapet har fått i uppdrag av Jordbruksverket att beskriva vad Reko är och underlätta etableringen av nya Reko-ringar. Målet är att det ska finnas Reko-ringar i hela Sverige. Arbetet finansieras av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling via det svenska landsbygdsprogrammet. Projektet pågår i två år och beräknas avslutas under hösten 2019.

Källa: Hushållningssällskapet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om