Nu ska nya hälsocentralen klubbas

Vi har tidigare berättat om att Gamleby ska få en ny ändamålsenlig hälsocentral. Nu har det blivit dags för regionstyrelsen att fatta formellt beslut i frågan. Det sker onsdagen den 8 maj.

Här, granne med Åby Herrgård, ska Gamlebys nya hälsocentral uppföras.

Här, granne med Åby Herrgård, ska Gamlebys nya hälsocentral uppföras.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2019-05-07 12:38

Förslaget från Länsunionen (Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna) till regionfullmäktige är att regionen ska teckna ett hyresavtal med Västerviks Bostads AB som även får i uppdrag att uppföra den nya lokalen. Hälsocentralen ska byggas på fastigheten Katedern 11, mitt emot Preem-macken i centrala Gamleby, granne med Åby Herrgård.

Byggnationen får formen av ett u. Hälsocentralens lokaler – på 1 350 kvadratmeter – kommer man att hitta på bottenplanet medan ovanliggande våningsplan ska härbärgera ett kommunalt boende.

Hälsocentralens planarbete har försenats, bland annat eftersom det funnits dagvattenfrågor att lösa. Samt att det måste göras en arkeologisk undersökning av platsen som ingår i det fornlämningsområde som omfattar hela centrala Gamleby.

Nu är inflyttning beräknad till det fjärde kvartalet 2022. Men eftersom detaljplanearbetet för kvarteret ännu pågår är inflyttningsdagen preliminär.

Hyrestiden är 25 år och hyran är 2 808 000 kronor per år, förklarar Länsunionen i ett pressmeddelande.

Ovanpå hälsocentralen planeras för ett särskilt boende med 72 lägenheter. Huset ska byggas ihop med befintlig matsal och gymnastiksal plus en äldre administrativ byggnad (som tidigare hörde till Åbyskolan). De sistnämnda ska renoveras.

I samma område pågårjust nu även bygget av ett nytt trygghetsboende med 20 lägenheter, klara för inflytt i december 2019.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!