På årets festival står kvinnorna i centrum

Den femte upplagan av Gamleby filmfestival invigdes på fredagskvällen. Festivalens första dag utmärktes av – ja, kvinnor. Kvinnliga regissörer och kvinnliga huvudrollsinnehavare.

Jessica Hübinette och Lotten Gustafsson var redo för kvällens två sista filmvisningar: "Tusen sjöars ögonblick", en kortfilm av Helena Savio och Jan Troells "Så vit som en snö".

Jessica Hübinette och Lotten Gustafsson var redo för kvällens två sista filmvisningar: "Tusen sjöars ögonblick", en kortfilm av Helena Savio och Jan Troells "Så vit som en snö".

Foto: Lotta Gometz

Gamleby2019-04-12 21:15

– Och starka kvinnoporträtt!, utbrister Jessica Hübinette, från arrangerande Gamleby biografförening, när vi möts i foajén mellan kvällens två sista programpunkter.

Man kan undra varför det kvinnliga i det här sammanhanget ens är en sak att framhäva. Men filmbranschen är de facto fortfarande en mansdominerad sådan. Detta trots ihärdigt arbete för jämställdhet, bland annat från Svenska Filminstitutets sida.

– När vi började diskutera tänkbara teman för årets festival kom vi ganska snart fram till att det här med ojämlikheten kändes viktigt att ha i åtanke, inte minst i efterdyningarna av "metoo" och "tystnad tagning".

– Det var därför vi bestämde oss för att lägga extra stort fokus på kvinnligt filmskapande i år. Men ojämlikhet är ju alltid viktigt att uppmärksamma.

Du har ju varit moderator under festivalens första dag. Hur har det varit? Kan du sammanfatta?

– Jag tycker att dagen har präglats av spontanitet och värme. Det blir ju ganska familjär stämning på en så här liten festival, vilket jag tycker är positivt.

– Det har också varit bra samtal som följt på filmvisningarna. Vi började dagen med Gabriella Pichlers "Amatörer" och till den hade vi särskilt bjudit in kommunens niondeklassare och folkhögskolans elever. Det blev ett engagerat samtal som vi tyvärr blev tvungna att bryta lite abrupt, för att eleverna från Västervik inte skulle missa sin buss hem.

Gamleby filmfestival pågår i två dagar vilket betyder att ännu en filmspäckad dag väntar.

Jessica Hübinette.
Jessica Hübinette.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om