Initiativtagare till kursen var Birgitta Oppgården, tidigare läkare och nu folkhälsoansvarig hos SPF Seniorerna Tjustbygden.
– Jag tyckte att vi borde kunna det här, säger hon.
Nästan 30 personer i två grupper har nu gått kursen, som hölls i samarbete med Vuxenskolan.
Kursledare var Diana Johansson från HLR-föreningen i Västervik. Hon visade en instruktionsfilm, som med jämna mellanrum stoppades, så att deltagarna fick öva på de olika momenten.
Om man misstänker att någon har fått hjärtstopp – personen andas onormalt eller inte alls – ska man ringa 112 direkt, alternativt be någon i närheten att göra det, och sedan starta hjärt- och lungräddning.
Det är bra att sätta mobilen på högtalartelefon, så kan man få instruktioner av SOS-personalen, medan man väntar på förstärkning.
– Man ska hålla på tills någon kommer och hjälper en, säger Diana.
Bröstkorgen ska tryckas ner minst fem centimeter vid kompressionerna. Det är bättre att det går ett par revben än att personen dör.
Christina Sjöström och Eva Ericsson var två av deltagarna. De har gått sådan här utbildning förut, men tycker att det är bra att repetera, så att man vågar ingripa, om det behövs.
Men det är inte helt enkelt att kunna göra tillräckligt hårda kompressioner, speciellt inte om man har artros i händerna.
En som vet hur viktigt det är att många människor kan hjärt- och lungräddning är Åke Ingbrand från Västervik, som är en riktig överlevare.
– Ju fler som kan det här, ju bättre är det, säger han.