Gamleby folkhögskola är full av äldre åhörare. Längst fram står mentala tränaren och coachen Maria Kehagia som ska prata om positivt tänkande för en stor grupp pensionärer.
– Tänk inte på en hund! säger hon.
– Vad tänker ni på då? Hjärnan hoppar över ordet inte, fortsätter Maria Kehagia.
Hon berättar om en japan som blev så förvånad över alla negationer i det svenska språket. Hon ger exempel, bland annat "Inte ska du ha mera kaffe?" och "Det är ingen dum idé.".
Maria Kehagia menar att det är bättre att säga "jag vill vinna", istället för "jag vill inte förlora", eftersom hjärnan bara hör "jag vill förlora".
Hon berättar om löparen Gunder Hägg som ville slå sitt elfte världsrekord.
– Då sa sju väl ansedda forskare att det inte gick att springa snabbare. Gunder Hägg försökte inte ens efter att de sagt så.
När Gunder Hägg senare fick frågan om varför han inte ens försökte svarade han bara "man får inte gå emot sju forskare som säger att det inte går".
– Han övertog deras övertygelse och gjorde den till sin. Sen dröjde det nio år innan hans världsrekord slogs.
Det var den brittiske löparen Roger Bannister som 1954 slog Gunder Häggs rekord. Bannister blev den första som sprang en engelsk mil på mindre än fyra minuter.
– Det fantastiska är att redan dagen efter gjorde tio personer samma sak. Begränsningarna sitter här uppe, säger Maria Kehagia och pekar på huvudet.
Hon har coachat många idrottslag och berättar att det många gånger handlar om just mentala begränsningar.
– Du måste visa med hela kroppsspråket att du tror på det du gör.
Maria Kehagia reflekterar också kring det faktum att butiker som tillhör samma kedja och har samma sortiment inte nödvändigtvis behöver gå lika bra.
– Vad är det som gör att vissa personer inte går in och handlar i en butik? Det handlar helt och hållet om personalens bemötande och hållning.