Polisen: Abdulnaser och Malin gjorde en hjälteinsats

Hemtjänstens Malin Karlsson och praktikanten Abdulnaser Miaari räddade den 95-åriga kvinnan ur den brinnande lägenheten i Gamleby. " De räddade henne med risk för eget liv", säger polisen Fredrik Westerholm som berömmer insatsen.

Det brann i en 95-årig kvinnas lägenhet i Gamleby. Hemtjänstens Malin Karlsson och praktikanten Abdulnaser Miaari räddade henne.

Det brann i en 95-årig kvinnas lägenhet i Gamleby. Hemtjänstens Malin Karlsson och praktikanten Abdulnaser Miaari räddade henne.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2021-01-22 12:33

Det var strax efter lunch på torsdagen. Malin Karlsson, som jobbar på hemtjänsten i Gamleby, var på väg hem till en äldre kvinna. Med sig har hon gymnasieeleven Abdulnaser Miaari, som precis påbörjat fem veckors praktik inom hemtjänsten.

– När vi nästan var framme ringde vår samordnare till mig och berättade att det hade kommit ett automatiskt röklarm från lägenheten, så vi skyndade oss. Sen, när vi kom in, så brann det i köket, säger Malin Karlsson.

Den äldre kvinnan befann sig i köket och Abdulnaser och Malin var tvungna att passera elden för att kunna ta sig fram till henne. Abdulnaser berättar att lägenheten var rökfylld och att han började andas in rök. 

Malin och Abdulnaser lyckades hjälpa kvinnan ut på balkongen.

– Vi stängde till balkongdörren, men elden kom igen och det var mycket rök. Malin larmade och kvinnan började hosta så jag försökte säga till henne att inte andas in röken, säger Abdulnaser.

undefined
Polisen är imponerad av hemtjänstpersonalens insats vid branden i Gamleby.

Larmet gick klockan 12.15. Först på plats var ambulansen. Därefter kom räddningstjänsten. 

Malin berättar att det fanns en stege i en carport i närheten. Hon och Abdulnaser fick klättra ner medan en ambulanssjukvårdare klättrade upp till kvinnan på balkongen. Kvinnan hjälptes en stund senare ner med hjälpt av en stege som lades från balkongen till brandbilens tak.

Även polisen var snabbt på plats. Fredrik Westerholm, gruppchef för ingripande poliser i Västervik, berättar att han och en kollega befann sig i närheten när larmet kom.

– Som polis får jag oftast se de sämsta sidorna hos människor. Därför blir det en extra fin känsla när man ser två människor, som med risk för eget liv och hälsa går in och räddar en person. Det var precis vad de gjorde. Jag blev jätteglad i min polissjäl, säger Fredrik Westerholm och tillägger.

– Jag tycker att det är kul att de får lite cred för det, det är de verkligen värda.

Fredrik Westerholm berömmer Abdulnasers insats och berättar att han hjälpte till när ambulanspersonal och räddningstjänst hjälpte kvinnan från balkongen. 

– Då tänkte jag, att honom vill vi nog värva till polisen. Innan räddningstjänsten gör det. Jag uppriktigt imponerad av båda. Tänk dig känslan när du står på en liten balkong och det bolmar ut rök från fönstren. Alla instinkter säger ju åt dig att sticka därifrån så fort du kan och att i det läget stå kvar och vänta. Man kan inte bli annat än imponerad. De är hjältar, säger Fredrik Westerholm.

Den 95-åriga kvinnan, Malin Karlsson och Abdulnaser Miaari fick åka ambulans in till akutmottagningen vid Västerviks sjukhus för en kontroll. 

Hur mår du i dag?

– Bättre än i går, säger Abdulnaser som valt att stanna hemma från sin praktik dagen efter händelsen.

– Det var stressigt för mig i går, säger han och berättar att branden inträffade under hans tredje praktikdag.

Malin mår också bra så här dagen efter branden och valde att gå till jobbet. Hon berättar att hon pratade med den 95-åriga damen innan de skildes på sjukhuset och att hon var pigg och mådde bra.

Varken Malin eller Abdulnaser har varit med om något liknande förut.

– I normala fall brukar jag vara ensam, men det var väldigt tur att vi var två just den här gången, säger Malin

Var du rädd, Abdulnaser?

– Jag skulle inte säga rädd, men när jag kom till akuten var jag chockad och jag förstod inte vad som hade hänt.

Automatiska brandlarm

Västerviks kommun satsar på att alla som har trygghetslarm ska också få automatiskt brandlarm. Arbetet med att koppla rökdetektorer till trygghetslarmen påbörjades i maj 2020. 

Så fungerar det: Detektorn larmar automatiskt om den upptäcker brand, larmet går till samma larmcentral som trygghetslarmet. Personal där kan prata med den som har larmet via den vanliga centralen i hemmet. Om det brinner larmas både hemtjänst och räddningstjänsten till bostaden. Den som kommer först påbörjar släckningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!