Prisbelönt kock höll inspirerade kurs

Det är inte omöjligt att det blir lite nya recept på kommunens äldreboenden framöver. På onsdagen var 14 av kommunens kockar på kurs i Gamleby.

Susanne Svensson och Helene Wretling bakar småkakor enligt ett nytt recept.

Susanne Svensson och Helene Wretling bakar småkakor enligt ett nytt recept.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-11-01 06:00

Kursen hölls i den höstlovstomma Östra Ringskolans hemkunskapssal och kursledare var ingen mindre än Karoline Nordefors, prisbelönt kock, som bland annat har tilldelats utmärkelsen Årets seniorkock.

När hon inte åker runt och håller kurser, jobbar hon som kock på äldreboendet Vardaga Silverpark i Täby. Vegetariskt och ekologiskt är två huvudspår i hennes matlagning, och köttet som används är svenskt.

Karoline Nordefors tror mycket på ett ökat fiberinnehåll i maten, för magens skull. Men det går bättre om man gömmer det i maten. Ligger det synligt på tallriken, är det för lätt att peta undan.

Hon jobbar också på att minska ner på mängden mättat fett, siktat mjöl, processat kött och raffinerat socker – utan att ge avkall på smaken.

– Vegetarisk mat får aldrig vara tråkig. Den ska vara lika god som annan mat.

Visserligen kan äldre personer vara konservativa när det gäller mat, men även de kan ändra sig och börja gilla nya saker.

Deltagarna på kursen i Gamleby är också positiva.

– Det är väldigt inspirerande och kul att få nya idéer, säger Marie Ankarman, till vardags kock på Sundsgården i Hjorted.

Kostchef Gina Svensson berättar att kommunen har öppnat fler tillagningskök och vill ha in lite nytänk och inspiration. Att laga mat till äldre skiljer sig från annan matlagning.

– Den ska vara näringstät, eftersom de äter mindre portioner. Man ska inte dra ner på fett och protein till äldre, för de behöver det. Protein behövs bland annat för sårläkning, säger Gina Svensson och tipsar om att ägg är ett jättebra livsmedel.

Kursdeltagarna har provsmakning av en av de färdiga rätterna.
Kursdeltagarna har provsmakning av en av de färdiga rätterna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!