En av talarna var Ågot Byström, som var med och bildade lokalavdelningen och som fortfarande är engagerad i dess arbete.
Nästa talare, tidigare kontraktsprosten Claes-Göran Thorell, inledde med att återberätta en episod ur Astrid Lindgrens roman "Ronja Rövardotter". Ronja ska få gå ut och upptäcka världen utanför Mattisborgen. Hon får några visa ord på vägen av sin pappa, men det mesta får hon klura ut själv hur hon ska hantera.
Claes-Göran pratade också om tiden när Rädda Barnen bildades. Det hela startade för precis hundra år sedan, i England, och spred sig sedan över världen.
– Man började prata om barns rättigheter och människor engagerade sig för att göra någonting.
Gerd Brodin, lokal ordförande i Gamleby, kunde också välkomna Rädda Barnens distriktsordförande, Jan Bolin, upp på scenen. Liksom en tidigare talare påminde han om ett uttryck som ska ha myntats av Karin Söder: "Det är en droppe i havet, men havet består av droppar", för att illustrera att även en ensam person kan göra skillnad.
Han var tidigare socialchef i Kalmar och engagerade sig senare i Rädda Barnen, eftersom han visste att det fanns barn som hade det svårt:
– Socialtjänsten klarar inte det här ensam. Vi måste samarbeta.
Vid jubileumfirandet i Gamleby medverkade också en liten barnkör från Gamlebyvikens friskola. De sjöng om hur världen skulle vara, om barnen fick bestämma, och om barns rättigheter.
En skärmutställning visade bland annat tidningsurklipp från det gångna halvseklet.