Rudi bekämpade bränder från helikoptern

En som följt bekämpningen av de senaste årens stora skogsbränder är Rudi Ottosson från Gamleby. På 70- och 80-talen var han med och bekämpade flera stora bränder med helikopter.

Rudi Ottosson var verksam som helikopterförare i flottan mellan 70- och 90-talet.

Rudi Ottosson var verksam som helikopterförare i flottan mellan 70- och 90-talet.

Foto: Moa Dahlgrren

Gamleby2019-07-18 15:00

Som 19-åring började Rudi i flottan. Sju år senare, 1970, blev han uttagen till helikopterutbildningen. Nu, 49 år senare, träffar vi honom i hans villa i Gamleby.

Han har plockat fram gamla tidningar och urklipp. Bland annat ett reportage från Nynäshamnsposten, publicerat i augusti 1982. Rubriken lyder "Helikopterjakt på skogsbränder". Tanken var att reportern skulle följa Rudi på helikopterdivisionen i Berga och skriva om ubåtsjakt. Men det kom ett larm från brandkåren i Nynäshamn. Man behövde hjälp att lokalisera en skogsbrand.

– Sen kom det in ett jättestort åskväder, så jag och reportern åkte vidare och letade bränder. På grund av ett blixtnedslag började det brinna vid Södertörn. Då handlade det om att hitta bästa sättet att ta sig fram, berättar Rudi.

På den tiden behövde allt gå genom två led. Han fick gå genom flygledningen, som i sin tur meddelade brandkåren och gav dem en utförlig beskrivning om var branden fanns och hur de smidigast kunde ta sig dit.

– Reportern fick ju ett riktigt scoop, berättar han.

År 1983 utbröt en stor skogsbrand i Oskarshamn. Den orsakades av gnistor från ett bromsande tåg. Släckningsarbetet pågick i cirka tre dagar. Rudi berättar om hur helikopterdivisionen jobbade 24 timmar om dygnet. Släckningsarbetet skedde med en av de två vattenbehållare som fanns i Sverige då, eller "brandpottan", som Rudi kallar den.

– Vi lånade den från Göteborg och flög skytteltrafik med den och gjorde punktinsatser för att branden inte skulle spridas.

Den "brandpotta" som användes rymde 1750 liter vatten och fraktades av en Vertol-helikopter som hade modifierats för att klara av tyngden. Rudi jämför den tidens släckningsarbete med dagens.

– Nu klarar inte helikoptrarna av den mängden. Man sålde alla de helikoptrar som man modifierat för den typen av arbete.

Rudi anser att MSB, myndigheten för samhällskydd och beredskap, behöver skärpa till sitt arbete.

– Under förra sommaren sa piloterna att de behövde ha semester, mitt under de värsta bränderna. Vi levde med det här som ett kall, vi valde det framför semester.

Han menar att MSB måste ha bättre kommunikation och planering, tänka "sunt förnuft" istället för pengar.

– Sen borde man överlåta brandbekämpningen till försvaret. Nu är det ju civila hjälpinsatser.

Rudi avslutar med att visa upp sin nostalgihörna. Här finns bilder av honom som ung, diplom, en gammal hjälm och modeller över helikoptrar han flugit.

– Jag saknar att flyga.

Rudi Ottosson visar gamla reportage och tidningsurklipp från 80-talet.
Rudi Ottosson visar gamla reportage och tidningsurklipp från 80-talet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om