Stora planer för Holms yachtvarv

Nu har renoveringen av Holms yachtvarv i Gamleby inletts. De nya ägarna, Pia och Björn Jurell, vill öppna museum i den gamla fabrikslokalen.

Två båtar som är byggda på varvet ska bli en del av det framtida museet.

Två båtar som är byggda på varvet ska bli en del av det framtida museet.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Gamleby2018-09-05 21:00

Alla som haft vägarna förbi har säkert sett att byggnadsställningar numera omgärdar den röda varvsbyggnaden i Gamleby hamn.

Steg ett under renoveringen blir att åtgärda taket. Sedan får resten fixas efterhand, beroende på hur det går med finansieringen. Det berättar Pia Jurell, medan hon visar runt i de över hundra år gamla lokalerna.

Hon säger att byggnaden fick sitt nuvarande utseende på 1940-talet. Innan dess var det mer av en traditionell industribyggnad.

Nu gjordes kortsidan mot sjön om, så att den skulle likna fören på en båt, och dubbla rader fönster togs upp i taket som ljusinsläpp.

Drömmen är att ta bort det innertak som senare har satts in, så att det åter blir öppet upp till nock.

Själva fabriksdelen ska bli museum, med servering en trappa upp, där man kan blicka ner i fabriken.

På samma våningsplan som serveringen ska man kunna titta in i Tore Holms gamla arbetsrum, liksom ritningsrummet, där många av de berömda båtarna konstruerades.

På entréplanet ska det bli en butik, där man kan köpa begagnade båtgrejer och souvenirer om varvet.

Pia Jurell berättar att de har bildat den ideella föreningen Holms Yachtvarvs Vänner, vars syfte är att se till så att varvet renoveras och bevaras.

– När vi köpte byggnaden, kände vi bara att ”vi måste rädda den”. Jag är väldigt driven och älskar utmaningar. Det handlar om att bevara ett kulturarv som har en viktig historia, ur ett seglarperspektiv, säger hon.

Byggnadsställningar runt hela den gamla fabrikslokalen visar att något är på gång.
Byggnadsställningar runt hela den gamla fabrikslokalen visar att något är på gång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om