Testa pÄ att vara arkeolog en vecka

Testa pÄ att vara arkeolog under en vecka i maj. DÄ erbjuds en veckolÄng arkeologikurs för allmÀnheten.

Arkeologen Veronica Palm och marinarkeologen Johan Rönnby leder en veckolÄng kurs i arkeologi i Gamleby i maj.

Arkeologen Veronica Palm och marinarkeologen Johan Rönnby leder en veckolÄng kurs i arkeologi i Gamleby i maj.

Foto: Karin Hertz

Gamleby2019-01-17 08:00

Det Àr VÀsterviks museum och Södertörns högskola som i samarbete med Gamleby folkhögskola erbjuder en kurs i arkeologi i Gamleby.

– Fokus kommer att ligga pĂ„ jĂ€rnĂ„ldern och göras i mitt forskningsomrĂ„de runt Dynestadviken, sĂ€ger Veronica Palm som doktorerar vid Södertörns högskola samt arbetar pĂ„ VĂ€sterviks museum.

Det finns planer pÄ att söka tillstÄnd hos lÀnsstyrelsen för att kunna genomföra en mindre utgrÀvning under kursen. De eventuella resultaten kommer att anvÀndas i pÄgÄende forskning.

– Eleverna kommer att fĂ„ vara med och ta reda pĂ„ mer om "forn-VĂ€stervik". HuvudfrĂ„gan Ă€r vad som fanns i Gamleby innan 1200-talet, sĂ€ger Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola.

I den inre delen av Gamlebyviken finns spÄr av landvÀgar, gÄrdar och gravar.

– Vi har tidigare hittat en trĂ€anlĂ€ggning frĂ„n vikingatiden nedanför folkhögskolan. Vi tror att det Ă€r en skyddsanordning eller hamnanlĂ€ggning, Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola.

– Fynden visar att inre delen av Gamlebyviken hade stor betydelse pĂ„ den tiden, tillĂ€gger Veronica Palm.

I kursen ingÄr sÄvÀl fÀltarbete som teori. FÀltarbetet handlar inte bara om utgrÀvningar utan ocksÄ inventering ovan mark samt möjlighet för eleverna att prova pÄ att anvÀnda metalldetektor. Eleverna kommer Àven att fÄ lÀra sig mer om varför och hur man grÀver.

Kursens leds av VÀsterviks museums Veronica Palm samt Södertörns Johan Rönnby, marinarkeolog, och Hans Bolin, arkeolog.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!