Hushållskomposten – älskad och hatad. En illaluktande, jobbig och krävande sak som ingen i familjen vill komma nära. Geggig, möglig och svår att få rätsida på. Men så behöver det inte vara. För ungefär två år sedan skaffade Anna Borgsten Fingerle, som bor i Gamleby, en varmkompostbehållare som är avsedd för matavfall.
– När vi flyttade hit från Tyskland var det bland det första jag köpte. Vi ville ta hand om vårt avfall eftersom det känns fel att slänga mat i soporna. Jag är lite av en pedantisk sopsorterare.
Efter en del googlande och inspiration från bland annat odlaren Sara Bäckmo kom komposterandet i gång.
– Vi har en liten hink med lock i köket. När den är full slänger vi det i komposten. Jag strör över lite träspån och ibland lägger jag i små kvistar och löv. Det får inte bli för blött. Men det får heller inte vara för torrt. Lite då och då rör jag om med en stör så det kommer in syre.
Anna gräver i komposten med en spade och en bit ner ligger ett lager av fin mull.
– Jag har nyligen använt jorden från komposten till en syrenplantering. Det är en skön känsla att kunna medverka till ett kretslopp. Jag tror också att vi slänger mindre mängd mat eftersom man blir medveten om svinnet på ett annat sätt.
På Kulbackens koloniområde är föreståndare Tobias Keller i färd med att iordningställa odlingslådor. Han har hämtat hästgödsel från ett närliggande stall. Under gödseln ligger ett lager med kvistar och grövre organiskt material.
– I vår kommer jag att lägga på ett lager jord och sedan är det bara att så, säger han.
Odlingsbäddarna håller några grader högre temperatur än luften vilket gör det möjligt att börja så eller sätta ut plantor tidigare på våren än om man skulle odla på friland. Tobias Keller säger att odlingslådorna är en slags varmkompost eftersom organiskt material förmultnar efter hand i lådan. Vid sidan om odlingslådorna står en kompost. Det är en enkel modell byggd av ett glest galler. Inte en varmkompost i egentlig mening.
– Här blandar jag i matavfall med jord och gräsklipp. Men jag lägger bara i okokta grönsaker, som den här pumpan till exempel. Det blir fin kompostjord efter ett tag, säger han.