Gjorde reklam för läger med sexdömd ledare

Sveriges Ridlägers Riksförbund (SRR) visste om att en ledare för ett ridläger var dömd för sexuella övergrepp. Trots det beskrevs lägret riktat till ungdomar som "tryggt och säkert" på SRR:s sajt, enligt Sveriges Radios P1 dokumentär.

18 maj 2018 06:59

Mannen stängdes av från ridsporten under två år när han i början av 1990-talet dömdes för sexuella övergrepp på flera ridelever. Men när han kom ut efter det 2,5 år långa fängelsestraffet kunde han återigen vara verksam.

Övergreppen fortsatte

Han fortsatte även att begå övergrepp efter domen, enligt tio tidigare elever på hästgården som Sveriges Radio pratat med. Det senaste begicks 2013.

Även om han är dömd och har suttit av sitt straff, en flicka på 14–15 år ska inte behöva hamna på ett sånt ställe överhuvudtaget, säger mamman till en av flickorna som säger att hon utsatts för övergrepp, till Sveriges Radio.

Staffan af Geijerstam, styrelseledamot i SRR, säger att ridlägret fått vara med för att den dömde lärarens sambo sagt att hon skulle sköta verksamheten, även om hon för flera år sedan lämnade den.

Jag vet inte om vi hade kunnat agera annorlunda, om vi hade kunnat utesluta dem beroende på hans inblandning. Det vågar jag inte svara på i dag, säger Staffan av Geijerstam till P1 dokumentär.

Ecpat vill se skärpning

Thomas Andersson, senior rådgivare på barnrättsorganisationen Ecpat, säger till SR att lagen måste skärpas så att idrottsledare för barn måste visa utdrag ur belastningsregistret.

Den som dömts för sexualbrott mot barn ska inte arbeta med barn efter frigivande, säger han.

En förening har rätt att begära ett registerutdrag från polisen. Men det är frivilligt för föreningen och lagen säger inget om hur föreningen ska agera om personen har begått brott, rapporterar SR.

Ecpat vill att registerutdrag ska bli obligatoriska även för ideell verksamhet, dessutom återkommande och inte bara vid nyanställning av tränare.

Fakta: Hästgården

Sveriges Radios P1 dokumentär "Hästgården" är en granskning av en hästgård som startades upp på 1980-talet. Mannen dömdes på 1990-talet för flera sexuella övergrepp på den ridskola på gården dit flickor kom för att bo, rida och arbeta. Sveriges Radio har pratat med tio elever som vittnar om att övergreppen fortsatt även efter det att mannen kommit ut från fängelset, då han fortsatt sin verksamhet.

Källa: Sveriges Radio

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!