Intresseföreningen Västrum Gladhammar Fiber är en av de lokala aktörer som valt att samarbeta med det kritiserade bredbandsbolaget IP Only. De senaste dagarna har SVT uppmärksammat fall runt om i landet där bredbandsprojekt dragit ut på tiden.
En plats där IP Onlys skyltar varit uppsatta länge är kring Gladhammar. Thomas Hedfors, talesman för den lokala intresseföreningen, är ändå försiktig med att kritisera bolaget. Han berättar om en period i vintras och våras då det verkade råda turbulens i IP Only.
Företaget sade upp säljare runt om i landet. Den säljare som varit föreningens kontaktman hörde till dem som försvann. I efterhand säger Thomas Hedfors att det inte har varit en nackdel. Föreningen har träffat bolaget, och nu finns det en utarbetad plan.
Något som de nya handläggarna på IP Only upptäckte var att den ansökan om statligt stöd som föreningen trodde var inlämnad till länsstyrelsen inte alls var det. Nu har en ansökan gjorts. Det statliga stödet är avgörande för projektet.
– Beviljas vi bara stöd så tror jag att arbetet kan komma igång snabbt, säger Thomas Hedfors.
Konkurrensen om de statliga pengarna är hård, men Hedfors är optimistisk. Projektet täcker in ett stort landsbygdsområde. Det startar strax norr om Blankaholm och går en bit norr om Fårhult. Det inkluderar även öar som Östra och Västra Eknö.
– Vi har varit bestämda på att vi ska inte lämna några vita fläckar på kartan. Alla hushåll i området som vill ansluta sig ska få göra det, säger han.
Det var ett av skälen till att man valde IP Only. En annan aktör ville undanta några glesbebyggda områden från fiberutbyggnaden. En annan styrka i ansökan, enligt Hedfors, är att man fått en stor anslutningsgrad. 90 procent av hushållen i området vill ha fiber. Så är det inte på alla platser.
De senaste dagarna har IP Only hamnat i skottgluggen. SVT har berättat om flera fall där bredbandsutbyggnaden inte kommit igång.
I vintras kommunicerade bolaget självt ut att man skulle ta en naturlig paus under vintern, och under tiden arbeta med kvalitetssäkring. I branschen har det beskrivits som att konkurrensen har varit hård mellan nätägare som IP Only och Telia att sälja in bredband på så många orter som möjligt. Därefter har man haft svårt att hinna med att leverera på byggsidan.
Rykten har också sagt att IP Onlys utbyggnadstakt påverkats av tillgången på finansiering. Det tillbakavisar bolagets pressansvarige Niclas Karnhill i ett mejl till oss:
”IP Only har en sund ekonomi med långsiktiga finansiärer. Vi har redan investerat cirka 8 miljarder kronor i fiberutbyggnaden. Totalt kommer vi att investera 15 miljarder.”