Bredbandsmiljoner till landsbygden

I veckan kom ett glädjebesked till landsbygden kring Gladhammar och Västrum. 25,8 miljoner kronor anslås till bredbandsutbyggnaden.

Landsbygden kring Västrum och Gladhammar får statligt stöd till fiberutbyggnad.

Landsbygden kring Västrum och Gladhammar får statligt stöd till fiberutbyggnad.

Foto: Ulrik Alvarsson

Gladhammar/Västrum2018-12-07 09:30

Tidigare i höstas berättade vi hur arbetet dragit ut på tiden. Ideella krafter började med arbetet för snart tre år sedan. Man bestämde sig för att gå samman i en ansökan som täcker ett stort geografiskt område. Det startar strax norr om Blankaholm och går en bit norr om Fårhult. Det inkluderar även öar som Östra och Västra Eknö.

Ett frågetecken var statsbidragen. Projektet hade visserligen fått en hög poäng i länsstyrelsens prioritering tack vare att hög andel av hushållen i området tecknat sig för anslutning. Problemet var att det anslag länsstyrelsen i Kalmar förfogade över inte skulle räcka till alla ansökningar.

I veckan gjordes de sista fördelningarna. Gladhammar­-Västrum var ett av projekten som fick pengar: 25,8 miljoner kronor.

– Det känns lite som en julklapp, säger Thomas Hedfors, talesman för den lokala intresseföreningen.

Han säger att medlemmarna i intresseföreningen lagt ner tusentals arbetstimmar. Nu känner han att föreningen gått i mål. Arbetet med att dra fiber kommer att utföras av bredbandsföretaget IP Only.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om